Tamer Heper Henüz sizin malınız değil
HABERİ PAYLAŞ

Henüz sizin malınız değil

2 bin 825 metrekarelik tek parseli, bir yapı kooperatifi, 2000 yılından önce, 410’ar metrekare arsalara bölerek, içine 56 metrekarelik, müstakil ama ruhsatsız konutlar yapmış. Üyelerin yerlerini belirlemiş. Bu müstakil evlere kat irtifakı almak şart mıdır? ● H.K.

Kooperatifler inşaat yapacağı zaman inşaatın yapılacağı araziyi kendi adına alırlar. Yani arsanın ve inşaatın maliki kooperatif hükmi şahsiyetidir. İnşaat sırasında kura çekerek ortaklarının yerlerini belirlerler. Bu, onlara tapularının verilip malik oldukları anlamına gelmez. Bunun adı ‘tahsis’tir. Yani kooperatif kurada yeri çıkan ortağa bu yeri tahsis etmiştir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun durumu bu safhada. Yani ortaklardan hiçbiri yerlerinin belirlendiği binaların maliki değil. Malik olabilmeleri için ya kat irtifakı kurulmalı veya kat mülkiyetine geçilmelidir. Bugünkü hali ile kooperatife ait olmasına karşın mevzuata aykırı yapılmış olan kısımlar affa girmiş olabilir ama bu af kooperatif ortaklarının her birine dairelerinin mülkiyetini verdiği anlamına gelmiyor. Ortakların her birinin kurada çıkan yerlerinin maliki olması için evet kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulması şart.

★ ★ ★ ★ ★

Yalnız bir detayı da hatırlatmak isterim. İnşası tamamlanmış, içinde oturulur hale gelmiş yapılarda kat irtifakı kurulmaz. Kat irtifakı, inşası devam etmekte olan yapılar için söz konusudur. Bu nedenle şartları tamamlanması halinde doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder