Tamer Heper Hep birlikte imzalayacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Hep birlikte imzalayacaksınız

Kardeşimizi kaybettik. Hiç çocuğu yok. ‘Mal varlığı eşe ve kardeşlere kalır’ diye yazılarınızı okumuştum. Bu durumda Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesini ayrı ayrı mı vereceğiz yoksa sadece eşi mi verecek? Veraset ilamını hepimiz ayrı ayrı mı çıkartacağız? ● H. Y.

Okuyucumun sorusunu tersten yanıtlayayım. Zira işlemlerin sırası öyle. Veraset ilamı bir kere çıkarılır. Bir mirasçı başvuru yapar veraset ilamı alır, tüm mirasçılar bu veraset ilamında görülür. Her mirasçı ayrı ayrı veraset ilamı çıkarmaz.

Haberin Devamı

Mirasçılardan biri en yakın notere başvurur, noter kendisine tüm mirasçıları gösteren veraset ilamını verir. Bazı hallerde noterler aile tablosunu göremez veya ‘senin yetkinin dışında’ uyarısı alır.

Bu halde noter veraset ilamı veremez, mahkemeye başvurmak gerekir. Mahkemeye başvuru da mirasçılardan biri tarafından yapılır. Mahkeme aile nüfus tablosunu getirtir ve bu aile tablosuna göre talep edene veraset ilamını verir. Veraset ilamı için belli bir süre yoktur, her zaman talepte bulunulmak mümkündür.

★ ★ ★ ★ ★

Veraset ilamı verilmesi daha çok veraset ilamı alınmasından sonra yapılır. Veraset ilamı alınmadan da beyanname verilebilir ama beyannamenin ekinde veraset ilamı olması gerektiği için “Önce veraset ilamı alın, sonra beyanname doldurun diyorum.

Şayet veraset ilamı alınmadan beyanname tanzim edilirse vergi dairesi beyannameyi alır ve veraset ilamının sonradan sunulmasını ister. Beyanname vefattan dört ay sonraya kadar verilebileceğine göre veraset ilamı da bu sürede alınıp işler tamamlanmalıdır. Her mirasçı için ayrı beyanname düzenlenmez. Bir beyanname düzenlenir bunu tüm mirasçılar imzalar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder