Tamer Heper Her zaman alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Her zaman alınabilir

Annemiz vefat ettiğinde kendisinin hiçbir malvarlığı yoktu. Bu durumda dahi veraset ilamı çıkartmamız gerekiyor mu? ● Ş.M.

Bir kimse vefat ettiğinde mirasçıların veraset ilamı alması, beyanname verilmesinde kullanılır. Veraset beyannamesine eklenir, bankada para varsa bankaya ibraz edilir, bir veya birkaç gayrimenkul varsa bunların adlarına tescili için yapılacak başvuruda ibraz edilir.

Bunların hiçbiri yoksa veraset ilamının kullanılacağı bir alan da yoktur. Ancak şu anda varlığını bilmediğim için hatırlatmak istediğim bur husus olabilir. Acaba vefat eden kişinin sosyal hakları yok muydu?

Haberin Devamı

Herhangi bir kurumdan alınacak tazminat gibi. Şayet böyle bir hak ve alacak doğacak ise işte veraset ilamı burada kullanılacaktır.

★ ★ ★ ★ ★

Peki veraset ilamı almak zor mu? Hayır. Bir notere gidip kısa sürede veraset ilamı alınabilir. Eskiden dava açarak mahkemeden alınıyordu. Bu sistem de terk edilmiş değil, ancak bir kolaylık olarak noterlere de veraset ilamı verme imkanı tanındı.

İşte bu imkandan yararlanarak veraset ilamını alıp bir kenara koymakta yarar vardır. Bir gün lazım olur. Veraset ilamı almak için belli bir başvuru süresi yoktur.

Her zaman veraset ilamı talep olunabilir. Bu halde de ihtiyaç olduğunda başvuru yapıp veraset ilamı alınabilir, bu da mümkündür. Bu bilgiler çerçevesinde karar okuyucumundur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder