Tamer Heper Hesap kapatıldı
HABERİ PAYLAŞ

Hesap kapatıldı

Kredi kartı borcu olanlara karşılık Yargıtay 19’uncu Hukuk Dairesi, ‘hesap katı’ ile ilgili karar verdi. Bu ne demektir? Kredi kartı borcu olanları nasıl etkiler? Ben emekliyim, sadece emekli maaşım var. Üzerimde ise hiçbir para, mal ve mülk yok, nasıl etkilenirim? Aile kişilerinin etkilenme yolu açıldı mı? ● M.S.

Bankalara olan kredi borçlarından dolayı hesapların kat edilmesi konusu yeni bir olay değil. ‘Kat etmek’ teknik bir tabirdir. Hesabın kapatılması demektir. Bir bankaya olan kredi borcu nedeni ile kredi taksitlerinin ödenmemesi halinde bankalar, borçluya ihtarname gönderir. İhtarnamede iki husus önemlidir. Birincisi, borcun bulunduğu ve belli bir süre içinde ödenmesi ihtarı, ikincisi, hesabın kat edildiği uyarısı. Birinci husus yani borcun belli süre içinde ödenmesi ihtarı temerrüde esas olur. Bu süre içinde ödenmeyen borç için, verilen tarihin sonundan itibaren temerrüt faizi çalışır. İkincisi, hesabın kat edildiği hususudur ki bu halde de borcun tamamının ödenmesi gerekir. Bu hesaptan artık başka işlem yapılmaz.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bu ihtarların emekli maaşı üzerinde farklı bir etkisi olmaz. Biliyorsunuz emekli maaşına haciz tatbik edilmez ama bankaların kredi sözleşmelerinin içinde bir yerlerde kredi kullanan emeklinin maaşına haciz tatbiki için izin veren bir cümle sıkıştırılmıştır.

Bu cümlenin varlığı halinde emekli maaşına haciz tatbik edilir ama bu haciz tatbiki hesap katı ile ilgili değil, kredi sözleşmesindeki bir cümle ile ilgilidir. Şayet emekli birinin borcu için banka işlem yapmış ise diğer aile fertlerinin varlığı bundan etkilenmez. Yine hesabın kat edilmesinin diğer aile fertlerini ilgilendiren bir yönü yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder