Tamer Heper HESAP KARIŞIK
HABERİ PAYLAŞ

HESAP KARIŞIK

Haberin Devamı

Babadan kalan arsamı müteahhite verdim. 2 çocuğum var, çocuklarıma 1’er daire vermek istiyorum. Bağış yaparsam mı daha çok vergi veririm, yoksa satış yaparsam mı? ● A. A.

Şu vergi konuları ile SGK konuları nasıl karışıktır, bilemezsiniz. Her gün mevzuat değişir, takip edebilene aşkolsun. Şimdi ben size neler olacağını anlatınca bunu daha iyi anlayacaksınız.

SATIŞ BEDELİ ÜZERİNDEN

Önce satış. Gayrimenkul satışlarında alıcı da satıcı da harç öder. Harç miktarı satış bedeli üzerinden belirlenir. Tapuda satış işlemi yapılırken satış bedeli tapu memuruna ifade edilir.

Bu beyan üzerinden yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan harç alınır. Buna ilaveten 300 TL civarına denk gelen bir miktar da döner sermaye olarak alınır. Tapu müdürlüğüne satış bedelini belirtmek için önce ilgili belediyeden bu gayrimenkulün asgari beyan değerini gösterir bir yazı alınır.

Satış bu değerin altına inmemek kaydı ile yapılır. Bugünlerde bir alım-satım yapılacak ise gayrimenkul piyasasını canlandırmak için alınan karar gereği harç taraflardan yüzde 2 değil yüzde 1.5 olarak alınıyor.

TEK RAKAM SÖYLENEMEZ

Peki bağışta durum ne? Bağışta bağışı kabul eden taraf kademeli olarak bir harç öder. Kademeler şöyledir:

● İlk 210 bin TL için yüzde 10
● Sonra gelen 500 bin TL için yüzde 15
● Sonra gelen 1 milyon 110 bin TL için yüzde 20
● Sonra gelen 2 milyon TL için yüzde 25.
● Matrahın 3 milyon 820 bin TL’yi aşan bölümü için yüzde 30. Bu cetvele göre; gayrimenkulün gösterilen değerine göre harç miktarı belirlenir. Görüldüğü gibi size tek rakam söylemek mümkün değil.

Bağışta ortaya çıkan miktar 3 yıl ve 6 taksitte ödenebilir. Gayrimenkulün değerine göre artık bir hesap yapabilirsiniz. Size verdiğim oranlar 2017 için. Bu oranlar sabit değildir yıldan yıla değişebilir. Bunu da dikkate alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder