Tamer Heper İcra hakimliğine başvurun
HABERİ PAYLAŞ

İcra hakimliğine başvurun

Haberin Devamı

Muhtelif kimselere olan borcum için icra takibine muhatap oldum. Bazı dosyalardan dolayı maaşımdan kesinti yapıldı, ancak dosya uzun süre işlem görmediği için haciz işlemi kesildi. Fakat bazı icra memurları kesintiyi sürdürüyor. Buna karşı ne yapılabilir? İ.E.

Önce şunu hatırlatayım, bir kişinin maaşından muhtelif hacizler nedeni ile birkaç kesinti yapılmaz. Biri biter diğeri başlar. (İcra İflas Kanunu madde 83.) Dolayısı ile bunu göz önüne alın. Sonra, yanlış kesinti yapıldığı iddiasındasınız. Kesintinin yanlış olup olmadığını bu kadar uzaktan söylemem mümkün değil.

Ancak gerek birkaç kesinti yapıldığı iddiası ve gerekse yanlış kesinti yapıldığı iddiası karşısında icra dosyasına talep açılıp işlemin doğru yapılmasını isteyebilirsiniz. İcra tarafından yanlışlığa devam edildiği kanaatinde iseniz bu halde de icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra hakimliğine şikayette bulunabilirsiniz.

Sıkıntı yaşarsınız
Vergi dairesinden anneme bilgilendirme yazısı geldi. Bu yazı üzerine araştırdım annemin vergi borcu var. Annemin hiç malvarlığı yok ancak benim yanımda kalıyor. Bu durumda benim evime gelip haciz yapabilirler mi? İ.B.
[[HAFTAYA]]
Şu 6111 sayılı yasa uygulaması nedeni ile ilgili ilgisiz her kese bir bilgilendirme yazısı geliyor. Öyle zannediyorum ki annenize de “Borcun var gel öde” diye değil de “Borcun varsa bu bir fırsattır gel öde” anlamına yazı gelmiştir. Ama her ne mahiyette olursa olsun madem ki annenizin borcu var olaya bu açıdan bakmak gerekir.

Evet bir gün anneniz hakkında takip yapılır eve hacze gelinebilir. Eve hacze gelindiğinde de borçlunun elinde bulunan mallar onun olarak kabul olunur. Bunun aksini siz ispat zorunda kalırsınız. Onun için ev eşyasının faturasını ibraz gerekebilir. Bu durumda istihkak iddiasında bulunursunuz. Ancak elinizde fatura yoksa yine istihkak iddiasında bulunursunuz ama biraz sıkıntı yaşarsınız.

Vasi tayin olunur
Psikolojik sorunları olan yetişkin bir oğlum var. Bankalardan kredi kartı çıkarıyor ve kucak dolusu borçlanıyor. Ancak zaten çalışacak halde değil bu defa sınırlı imkanlarımızla biz ödemeye çalışıyoruz. Bunu önlemenin yolu var mı? M.S.

Yetişkin biri tek başına, yasal çerçevede her türlü hukuki işlemi yapabilir. Bir bankadan kredi kartı almak da hukuki bir işlemdir. Ancak psikolojik problemleri olan kişilerin hukuki işlem yapmasını önlemenin yolu onu hacir altına aldırmaktır. Hacir altına aldırmak mahkeme kararı ile olur.

Hacir altına aldırılmak istenilen kimsenin yakınlarından biri mahkemeye başvurarak bu kişinin hacir altına alınmasını dolayısı ile kendisine vasi tayin edilmesini talep eder. Mahkeme bu kişi hakkında doktorlardan rapor alır ve gerçekten hukuki işlem yapma ehliyeti var mı yok mu buna bakar.

Şayet yaptığı hukuki işlemin mahiyetini bilemeyecek durumda olduğu kanaatine varılırsa bu kişi hacir altına alınır, kendisine yakınlarından biri vasi tayin edilir ve vasinin izni olmadan herhangi bir hukuki işlem yapamaz. Sizin durumunuz da bu. Mahkemeye başvurun, tıbbi yönden gerekli olduğu tespit olunursa vasi atanır.

Borç şirketin
Kardeşimle bir limited şirket kurmuştuk. Şimdi kardeşim şirketten ayrılmak istiyor ama şirketin borçları var. O ayrıldıktan sonra borçlar ne olur? O da ödemek zorunda mı yoksa kurtulur mu? C.S.

Limited şirketler bir hükmi şahsiyettir. Yani kanunla kurulur ve kanunla kazandığı kişiliği vardır. Yani borçlanır veya alacaklı hale gelebilir. Bu halde de borçlandığında borç şirketindir. Ortakları değişebilir ama borç şirketin borcudur. Dolayısı ile kardeşiniz de şirketten ayrılabilir ama borç kardeşinizi takip etmez, borç şirketin borcu olarak kalır. Yani kardeşiniz şirket ortaklığından ayrıldığında o da borç ilişkisinden Kurtulacaktır, borçlar şirketin üzerinde kalmaya devam edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder