Tamer Heper İcra takibinde ilk 7 güne dikkat
HABERİ PAYLAŞ

İcra takibinde ilk 7 güne dikkat

Benim -ödenmemiş- vergi, kredi, kredi kartı, çek-senet, şahsi ya da ticari hiçbir borcum ve/veya kefaletim yok. Şimdi birileri -olmayan borçlarım için- benim hakkımda bir takip başlatır ve herhangi bir nedenle 7 gün içinde itiraz etmezsem takibe konu borç kesinleşecek ve ödemek zorunda mı kalacağım?! Doğru mu anlıyorum? Eğer öyleyse, vay halimize. Mümkünse biraz daha detaylandırarak, bu uygulamanın hangi ekonomik ve yasal gerekçelere dayandığı konusunda bilgi verirseniz sevinirim.  S.Y.

****

Evet okuyucum konuyu doğru anlamış. Bunun nedeni, yedi gün içinde itiraz edilmez ise bu borcun varlığının kabul edildiği anlamı çıkıyor, yani borçlu konumunda olan kişi adeta “Tamam benim bu borcum var, kabul ettim” demiş gibi kabul ediliyor AMA. Sormanız gereken husus şu: “Peki bu durumda her şey bitti mi?” Yok, elbette bitmedi ama biraz uzadı. Bu konumda olan yani hiçbir borcu bulunmadığı halde haksız yere takibe muhatap olan ve herhangi bir nedenle yedi gün içinde itiraz etmemiş olan biri için dava açıp ‘borcunun bulunmadığının tespitini’ isteme hakkı var.

Haberin Devamı

Böyle bir davada borçlu gibi görünen kişinin gerçekte borcu bulunup bulunmadığı araştırılır, gerçekten borcu yok ise borcunun bulunmadığı hususu mahkeme tarafından tespit edilir ve takipten kurtulur. Bundan öncesinde bir ihtimalden daha söz edebilirim. Vatandaşın borcu yedi gün içinde itiraz olmazsa kesinleşir diyoruz ya, işte bu yedi günün başlangıcının tespiti de önemlidir. Normal şartlarda tebligatın eline geçmediği, dolayısıyla yedi günlük sürenin dosyasında hesaplandığı gibi başlamadığını iddia eden bir borçlu da icra hukuk mahkemesine başvurup, tebligatın geçerli olarak başladığı sürenin hesaplanmasını isteyebilir. Bu yolla tebligatın geçerli olarak yapıldığı tarih belirlenirse yedi gün geçmemiş olur ve itiraz imkanı sağlanır. Yani yedi gün geçmekle her imkan tamamen ortadan kalkmış anlamına gelmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder