Tamer Heper İflasını istemek çözüm olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İflasını istemek çözüm olabilir

Bir anonim şirket olan işyerinde çalışırken ücretlerimiz ödenmemeye başlandı. Ben de iş akdine bu nedenle son verdim. Alacaklarım için dava açtım.

Dava sonunda 76 bin TL alacağım tespit edildi ama işyeri bu arada ortadan kayboldu. Yani paramı almak için başvuracağım kimse yok. Bu paranın tahsili için ne yapabilirim? ● T.Ş.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı sadece onun başına gelmiş bir olay değil. Birçok insanın başına gelebiliyor. Anlattığı olay şahıs şirketleri için de şirket olan işyerleri için de söz konusu olabiliyor. Bir kişiye ait işyerinde çalışmakta iken patron ortadan kaybolabildiği gibi şirket olarak faaliyet gösterilen yerlerde işveren durumunda olanların da ortadan yok olduğu görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Okuyucumun durumu ikinci örnek, yani anonim şirket olarak faaliyet gösteren bir işyerinde çalışırken şirketten alacağını alamıyor. Böyle şirket olarak çalışılan işyerlerinde, şirket ortada olabiliyor ama şirket hissedarları ve yöneticileri ortadan kaybolabiliyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bir şirketten alacaklı olanlar şirket aleyhine icra takibine başvurur, icra marifeti ile alacağını almaya çalışır. Ancak bir kimseden alacağını alabilmek için önce borçlunun malı veya cebinde parası olması lazım. Bunlar yoksa alacağını almak da mümkün olmaz.

Okuyucum için de durum bu. Ortada kayden bir şirket var ama fiziki olarak yok. Böyle durumlarda şirketin iflasını istemek bir dereceye kadar işe yarayabilir. Şirketin iflası açılırsa alacaklılar sıraya koyulur. İşçi alacakları birinci sıraya girer.

İflas idaresi şirketin malvarlığını ve alacaklarını araştırır, alacakları tahsil eder, malvarlığını paraya çevirir, elde edilenleri alacaklılara dağıtır. Bu iş tek başına alacaklılar tarafından yürütülemez. Bu nedenle iflası yoluna gitmeyi öneririm. Bahsettiğim çözümde paranın tahsilinin garantisi yok ama tavsiye olunabilecek hukuki bir yoldur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder