Tamer Heper İhtiyaç gerçek olmalı
HABERİ PAYLAŞ

İhtiyaç gerçek olmalı

Kendime ait bir tane oturduğum evim var. Ayrıca kirada olan 2 dairem daha var. Bunlardan bir tanesindeki kiracıyı çıkartarak o daireye taşınmak istiyorum. 2018 Ağustos ayında kiraya vermiştim. Bugün kiracıyı tahliye etmek gibi bir hakkım var mı? Var ise ne yapmam gerekir? M.A.

***

Okuyucumun sorusunun yanıtı biraz uzun. Şöyle: Kiracısının tahliyesini sağlamak için tahliye davası açacak. Ancak bildiğiniz gibi tahliye davaları belli nedenlerin varlığı halinde açılabiliyor. Okuyucum, dairede kendisinin oturacağını söylüyor. Böyle bir dava ihtiyaç nedeni ile tahliye talepli davadır. Yani dava açtığında bu yere ihtiyacı bulunduğunu ispatlayacak. Burada dezavantajlı olduğu husus, kendisinin zaten kendine ait bir evde oturuyor olması.

Haberin Devamı

Kirada oturup da kendi evine taşınmak isteyenler için ihtiyacın ispatı kolay. Ama kendi evinde oturup da ikinci eve ihtiyacı bulunduğunun ispatı zor. Örnek olarak söyleyeyim; şayet oturduğu ev ailenin genişlemesi nedeni ile küçük geliyorsa, kentsel dönüşüme girmişse, yeni başladığı işe ve işyerine katlanılamayacak derecede uzak ise bu hususları ihtiyaç olarak gösterip ispatlarsa tahliye talebi kabul görür. Ancak bunlara benzer geçerli nedenleri yoksa sırf canı öyle istediği için tahliye kararı alamaz. Dolayısıyla kaybedeceği bir davayı açması önerilmez.

***

Şayet gerçekten ihtiyacı doğmuşsa ve bunu ispatlayabilecekse kira döneminin sonunu bekleyecek. Dönem bittikten sonraki bir ay içinde ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açacaktır. ‘Musakkaf’ dediğimiz çatılı binalarda tahliye davaları yasada sayılmış nedenler çerçevesinde açılır. ‘Kira sözleşmesinin sonuna geldik. Ey kiracı hadi artık çık’ denilemez. Şayet okuyucumun hukuken kabul edilebilir bir gerekçesi varsa kiracının 2018 yılında meskene girmiş olmasının bir önemi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder