Tamer Heper İki daire olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İki daire olabilir

Bahçe içinde bir dubleks evim vardı. Tapuda iki daire olarak kaydetmişler. Bu nedenle emekli biri olarak Emlak Vergisi istisnasından yararlanamıyorum. Ne yapabilirim?

M.M.

****

Okuyucumun binası konusunda bir şeyler söyleyebilmek için binaya ait projenin incelenmesi gerekir. Zira tapuda tescil binaya bakarak değil binanın tasdikli projesine göre yapılır. Bunun için binaya ait tasdikli projenin incelenmesi gerekir dedim.

Binaya ait tasdikli proje iki yerde vardır. Bunlardan biri tapu dairesi, ikincisi ilgili belediyenin ilgili birimi. Bunlardan okuyucuma en yararlı olanı (kendi işi tapu ile ilgili olduğu için) tapu dairesinin işlem dosyasında bulunan projedir. Bu proje incelendiğinde bina tek hacim olarak görünüyor da tapuda iki ayrı kat olarak tescil edildiyse bunda bir yanlışlık vardır ve düzeltilmesi talep olunur.

Haberin Devamı

****

Düzeltme işlemi binanın kayıtlı bulunduğu tapu dairesinde yapılır. Binada kat mülkiyeti tesisi sureti ile bir tescil yapıldıysa ve tasdikli proje bu şekilde hazırlandıysa buna karşı da yapılacak şeyler vardır. Mesela; kayıtlar doğrudur ve okuyucum bir dubleks dairede oturmuyor da üst üste inşa edilmiş iki dairede oturuyordur.

Böyleyse kat mülkiyeti mevzuatında birbirine bitişik veya altlı üstlü dairelerin birleştirilmesinin mümkün olduğu hususunu ileri sürerek, bunların tek yapı halinde kullanılması yönünde bir talepte bulunması bir çözüm getirebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder