Tamer Heperİki dönem için de dava açılabilecek
HABERİ PAYLAŞ

İki dönem için de dava açılabilecek

Tamer Bey, sorum biraz bulmaca gibi ama mağdurum, ne yapayım! Evimi 1 Aralık 2016 yılında kiraya vermiştim. 2023 yılına kadar kiracı, kirayı sözleşmedeki artırım şartına göre TÜFE’ye göre arttırırken son yıllarda yüzde 25 arttırdı. Derken geldik 2023 yılına. Bu yıl kira doğal olarak rayicin çok altında kaldı. Ben de 1 Aralık 2023 tarihine çok yakın bir tarihte kira artışı istedim ama kiracım yine yüzde 25 zam yaptı. Ben de 2024 Şubat ayında kira artışı talepli dava açtım. Davamızın ilk celsesi 1 Aralık 2024’te. Mahkemenin tespit edeceği kira hangi tarihten sonra geçerli olacak, 1 Ocak 2023 mü, 1 Ocak 2024 mü? Sonra duruşma tarihi öyle gösteriyor ki davamız uzun sürecek. Peki 1 Aralık 2024’e geldiğimizde ben yine arttırım için bildirimde bulunup süreci yeniden mi başlatacağım? A.

Haberin Devamı

* * * * *

Doğrusu okuyucumun durumu o kadar da karmaşık değil ama birazcık kendisi karışık hale getirmiş. Mesela sözleşme ile dönem başlangıcı 1 Aralık, ama bana yazdığı mektupla yeni kiranın başlangıcının 1 Ocak 2023 mü 1 Ocak 2024 mü olacağını soruyor. Biraz aklı karıştıran nokta bu. Birinci husus kira dönemi 1 Aralık ise kira artışı niye 1 Ocak olsun ki? Her sene yeni dönem 1 Aralık’ta başlayacak ve kira artışları 1 Aralık itibarıyla yapılacak.

* * * * *

İkinci husus kiracı aleyhine tespit davası 2024 Şubat ayında açılmış. Burada önemli husus kira sözleşmesinde arttırım şartı var mı yok mu? Okuyucumun sözleşmesinde artırım şartı var. Bu durumda kira dönemi geçse bile o yıl içinde geçmiş dönem başlangıcı itibarıyla kira artışı istenebilir. Dolayısı ile okuyucumun davasında 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla tespit yapılabilir. Şayet artırım şartı olmasaydı tespit 2024 yılı için yapılacaktı. Sonra gelelim 1 Aralık 2024 tarihine. Bu tarih geldiğinde evet bu yeni dönem için yeni bir dava açmak gerekebilir ama bu defa rayiç söz konusu olmaz. Yasal artış söz konusu olur. Bu noktayı düşünerek dava açmak gerekir. 1 Şubat 2024 tarihine geldiğimizde birinci dava sonuçlanmamış olacağı için de ikinci davaya bakan mahkeme bu davayı bekletip, birinci davanın sonucunun kesinleşmesini bekleyecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder