Tamer Heper İki süre söz konusu
HABERİ PAYLAŞ

İki süre söz konusu

Yemek ihalesi, hizmet ihalesi, devlet hastanesinin sözleşmeyi feshi sonucu el konulan teminatın iadesi davalarında zaman aşımı 5 yıl mı, 10 yıl mı? ● Ş.Y.

★ ★ ★ ★ ★

Borçlar Kanunu’nda zamanaşımı konusunda genel kural olarak 10 yıllık süreden söz edilir. Borçlar Kanunu’nun 146’ncı maddesi, “Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir” der. Ancak bunun arkasında yani 147’nci maddede istisna olan beş yıllık zamanaşımı süreleri sayılmıştır.

Bunlar çok özetle, kira bedelleri, faiz, ücret gibi dönemsel ödemeler, otel, motel, lokanta vs gibi konaklama ve yeme içme bedelleri, perakende satışlardan doğan alacaklar, ortaklıklarda ortaklık içinde doğan alacaklar, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar, eser sözleşmesinden doğan alacaklardır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bir sözleşme yapılırken verilen teminatın iadesi talebinin yukarıda saydığım beş yıllık sürelerden herhangi birine girmediği görülmekte, dolayısıyla zamanaşımının genel kural olan 10 yıllık süreye tabi olması gerekir.

Ancak ben yine de bu konuda bir ihtilafa girilecek ise bir hataya meydan vermemek için konunun bir meslektaşımla takip edilmesinde her zaman olduğu gibi yarar görürüm. Dolayısıyla bir meslektaşımın yardımı ile yapılan sözleşmenin incelenmesi ve buna göre hareket edilerek girişimde bulunmanızı hatırlatmak isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder