Tamer Heper İki tapu olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İki tapu olabilir

1978’de 300 metrekare arsa almıştım. Almanya’da yaşadığım için benim adıma tapu muamelelerini ve ödemeleri rahmetli babam yapmıştı. Almanya’dan döndüm. Arsanın evrakları, tapu ve ödeme senetleri elime geçtiğinde makbuzda 300 metrekarelik arsanın tapuda 150 metrekare olduğunu gördüm. Halbuki babam 300 metrekare arsayı 1978’de duvarla kapatmış ve bir takım meyve ağaçları dikmiş. Babamın yaptırdığı duvarlar halen duruyor. Ben şimdi tapuda arsamın yüz ölçümünü nasıl düzeltebilirim? l H.E.

***

Okuyucum alımın 1978’de yapıldığından söz etmiş. O günden bugüne olayı yeni fark ediyor. Şimdi yeni edindiği bilgileri tam olarak doğru kabul edecek isek önce 300 metrekare yazan makbuzun ne makbuzu olduğunu bilemiyorum ama düşünün ki tarih 1978 yani tam 42 sene öncesine ait.

Haberin Devamı

Pek çok borç için zamanaşımı dolalı yıllar olmuş. Genel borçlar zamanaşımı süresi 10 yıl. Dolayısıyla önce olaya bu açıdan bakılacak. Bu yerin tapu kayıtlarında da arsa 150 metrekare. Böyle durumlarda geçerli olan makbuz değil tapu kayıtlarıdır. Yeni okuyucumun sahip olduğu arsa 150 metrekaredir.

***

Ancak okuyucumun babası 300 metrekarelik alanı çevirmiş. Etrafına duvar örmüş, bir takım ağaçlar dikmiş. Okuyucum 40 senedir burayı kullanıyor ve hiç kimse çıkıp da ‘buranın yarısı benim, senin ne işin var?’ demiyor. Okuyucum babasından kalan belgeleri karıştırdığında makbuzlar ve tapu bulmuş. Babası alırken yan yana 150 metrekarelik iki arsa almış olamaz mı?

Baba diyor ki 300 metrekare arsa aldım. Makbuz diyor ki satılan arsa 300 metrekaredir. 42 senedir etrafı duvarla çevrili ve hiç kimse çıkıp da ‘150 metrekarelik bu yer benim, senin ne işin var’ dememiş. O halde kuvvetle muhtemel okuyucumun iki tapusu var. Yan yana iki arsa satın alınmış. Benim önerim (akıl yürüterek söyleyeceğim) ikinci tapuyu aramak...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder