Tamer Heper İki tarafın hakkı var
HABERİ PAYLAŞ

İki tarafın hakkı var

Haberin Devamı

Evimiz oldukça eski, yenilemeye karar verdik. Kiracılara durumu bildirdik, mesken kiracıları çıktı ama işyeri kiracısı çıkmadı. Bizden hem yüklü para istiyorlar hem de yeni binada işyeri vermemizi yazılı olarak taahhüt etmemizi istiyorlar. Bunlara mahkum muyuz, bizim haklarımız yok mu? ● A.Y.

Size haklarınız olmadığını kim söyledi ki sitem ediyorsunuz? Haklarınız var elbette. Bir bina yıkılıp yeniden inşa edilecek ise bu tahliye nedenidir. Bu inşaata ait projeyi çizdirirsiniz, belediyede tasdik ettirirsiniz ve mahkemeye bunu sunarak kiracının gayrimenkulden tahliyesini talep edersiniz.

Elinizde böyle bir tasdikli proje varsa mahkeme başka belge istemeden tahliyeye karar vermelidir. Vermelidir diyorum istisnai de olsa zaman zaman mahkemelerin başka belge talep ettiklerine de tanık oldum. Mesela bir mahkeme tasdikli proje ile birlikte ruhsat talep etmişti. Oysa sadece tasdikli proje yeterlidir. Bu konuda Yargıtay kararları vardır ve “Proje tasdik ettiren malikin yeni inşaat yapacağının kabulü gerekir” denilmektedir.

ÜÇ YIL KİRAYA VEREMEZSİNİZ

İşte hakkınız bu. Bu nedenle kiracıya karşı ricacı olup yıllarca oyalanmanın manası yoktur. Proje tasdik ettirirsiniz, kiracının tahliyesini talep edersiniz, bu kararı aldıktan sonra iyi niyet göstermek isterseniz kendilerine bir süre tanırsınız. Böyle tahliyede kiracının da hakkı var elbet.

Yeniden inşa nedeni ile tahliye kararı alıp kiracıyı çıkarırsanız, inşaatı yaptıktan sonra benzer bir yeri eski kiracıya rayiç bedellerle teklif etmek zorunda kalırsınız. Bu teklifinize bir ay içinde yanıt gelmezse bir başkasına kiralamakta serbest olursunuz. Böyle bir teklif yapılmaz ise üç yıl müddetle bir başkasına kiraya veremezsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder