Tamer Heper İki yol var
HABERİ PAYLAŞ

İki yol var

Eşimle aramda hiçbir problem olmadan eşimin dayısı ve dedesi evime gelerek benden habersiz bir şekilde kıymetli eşyalar ile birlikte gittiler.

Bu durumda ne yapabilirim? Eşim beni istemediğini aileme bildirmiş, ben de evliliği yürütmek istemiyorum. Nafaka da vermek istemiyorum.

Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. ● H.Ö.

Madem okuyucumun eşi evi terk etti, bu halde bir ihtimal evden ayrılan eş boşanma davası açacaktır. Bu olmadığı takdirde okuyucum boşanma davası açmak niyetinde ise iki türlü neden ileri sürebilir.

Haberin Devamı

Birinci neden, aile birliğinin temelden sarsılmış olmasıdır. Bu halde eşi ile arasındaki anlaşmazlık olaylarını ispatlayarak, aile birliğinin yeniden tesisinin mümkün olmadığı iddiasıyla boşanma talebinde bulunabilecektir.

★ ★ ★ ★ ★

İkinci neden ise eşin evi ‘terk’ etmiş olmasıdır. Bu halde mahkeme bazı şartlar arar. Şöyle: Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadı ile diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde, ayrılık en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istek üzerine hakim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise terk edilen eş boşanma davası açabilir.

Eşe yapılan ihtarda kendisinin eve dönmesi için iki aylık süre verilir. Bu süre içinde dönmediği takdirde ayrılan eşe terk nedeni ile boşanma davası açılabilir. Bu ihtarın tebliği için terkin dördüncü ayının dolması beklenmelidir.

★ ★ ★ ★ ★

Görüldüğü gibi okuyucumun önünde iki yol var. Boşanma davası açmak istiyorsa bu iki halden birini değerlendirmelidir. Ancak hatırlatmak istediğim son husus, eş evi haksız nedenlerle terk etmiş olmalıdır.

Şayet terkte haklı nedenler varsa durum değişir, boşanma davası sonucu olumsuz olacaktır. Okuyucum nafaka konusunu da soruyor.

Bu hususta hakim şartları değerlendirir ve serbest iradesi ile karar verir. Ancak genel kural olarak tamamen kusursuz olan eş nafaka ödemeyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder