Tamer Heper İlginç olay
HABERİ PAYLAŞ

İlginç olay

Haberin Devamı

İşyerinde, eşime bir telefon almak istediğimi söylediğimde bunu duyan biri “Ben sana hesaplı alayım” dedi. Sonra bana “Taksitle alıyorum kefil ol” dedi. Ben de kefil oldum ama telefon gelmedi. Ben kefil olduğumla kaldım. Şimdi ise evime telefon bedelinin 15 katı icra takibi ile borç geldi. Ben kendisini aradığımda bana yazılı bir belge verdi. Bunda benim dolandırıldığım görülüyor. Bundan nasıl kurtulurum? ● K.U.

Okuyucumun anlattığı ilginç olaylar zinciri. Birinci ilginç olay; ‘kulak misafiri olan birinin eşinize telefon almayı kabul etmesi. İkinci ilginç olay; taksitle alışverişi kendisi yapıyor, sizi de kefil yapıyor. Üçüncü ilginç olay; size telefon bedelinin 15 katı borç çıkıyor. Süper ilginç olay ise neticede sizin elinize, sizi dolandırdığını yazan bir belge vermesi.

İşte hukuk böyle... Akla hayale gelmeyen, ikinci bir örneği olmayan binlerce olayla karşılaşıyorsunuz.

BARİZ DELİLLER OLMALI

Elinizde dolandırıldığınıza dair böyle bir itiraf var ise elbette önce savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız. Ancak ben öyle anlıyorum ki siz bir telefon borcuna kefil olmadınız, bu kefaletin altında başka şeyler var. Bir telefon bedeli ödenmeyip icra takibine konu olursa, faizi, masrafı, avukatlık ücreti ile olsa olsa iki katı bir meblağ karşınıza çıkar, 15 katı çıkmaz. Sonra bir kefaletin dolandırıcılık olarak kabulü için elde çok bariz deliller olmalı.

Bir kefalet hukuki sonuç doğurur ama cezai sorumluluk hemen düşünülecek bir olay değildir. Bu nedenle size verilen yazının ne olduğunu bir hukukçunun değerlendirmesinde yarar vardır.

YÜZDE 115 TEMİNAT

Sonra asıl çözüme geleyim. Bu borçtan nasıl kurtulursunuz? Bu borç icra takibi konusu olmuş. Şayet takip yapılıp da kesinleşti ise sizin borcunuz bulunmadığına dair bir ‘menfi tespit davası’ açacaksınız ama bunun için borç miktarı ve buna ilaveten yüzde 15 yani toplam yüzde 115 teminat yatırmanız gerekecek. Bu parayı bulmak mümkün mü bilemiyorum.

Şayet yapılan takip henüz kesinleşmemiş ise (ki size en seri şekilde yanıt veriyorum ki vakit geçirmeyin) ve yapılan takip ilamsız takip ise icra dosyasına itirazda bulunup takibi durdurabilirsiniz. Ancak şayet kefil oluşunuz bir bono imzalama şeklinde oldu ise bu halde dosyaya itirazla takip durmaz, bazı davaların açılması gerekir ki bunun için bir meslektaşımın yardımını almanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder