Tamer Heper İntifa hakkı devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

İntifa hakkı devam edecek

Babamın nikahsız yaşadığı eşine ait bir gayrimenkul daire var. Daha doğrusu daire babamın adına ama dairenin üzerine (eşi üzerine) intifa hakkı konmuştur.

Bu kullanım hakkı tek taraflı olarak iptal edilebilir mi? Babam vefat edince kullanım hakkı otomatik olarak ortadan kalkar mı? Veya mirasçılar olarak bizler bu kullanım hakkını kaldırabilir miyiz? Babamın vefat etme durumunda aynı tapu, bu kullanım hakkı ile mi bize geçer? ● B. B.

Bir gayrimenkulün mülkiyet ve kullanım olarak iki cephesi olabiliyor. Bir tarafta intifa hakkı sahibi yani yararlanma hakkına sahip biri; diğer tarafta malik yani böyle bir durumda kuru mülkiyet sahibi dediğimiz malik ama yararlanma hakkı olmayan bir kişi.

Haberin Devamı

İşte anlatılan olayda okuyucumun babası malik ama karşısında nikahsız yaşadığı eşine ait bir intifa hakkı var. Yani bu gayrimenkulden yararlanma hakkı eşe ait, okuyucumun babası ise kuru mülkiyet sahibi.

★ ★ ★ ★ ★

Bu durumda eşin, kullanım hakkı dediğimiz intifa hakkı birilerinin tek taraflı tasarrufu ile kaldırılamaz. Kaldırılması için intifa hakkı sahibinin kendisinin bu haktan vazgeçmesi gerekir. Babanın vefatı ile de intifa hakkı son bulmaz.

İntifa hakkının kalkması için ya yukarıda söylediğim gibi intifa hakkı sahibinin bundan vazgeçmesi veya intifa hakkı sahibinin vefat etmesi lazım. Babanın vefatı durumunda mirasçılarına miras kuru mülkiyet olarak geçer ve nikahsız eşinin intifa hakkı devam eder. Kullanma hakkı mirasçılara geçmez.

★ ★ ★ ★ ★

Mektubun içinde bir soru daha var. Eşin ölümü halinde mirasçılarının intifa hakkı üzerinde hak iddia edip etmeyecekleri sorulmaktadır ki intifa hakkı sahibinin mirasçılarının intifa hakkı üzerinde bir talepleri olamayacaktır. Yukarıda hatırlattığım gibi intifa hakkı sahibinin ölümü ile intifa hakkı son bulur. Kuru mülkiyet sahipleri tam malik olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder