Tamer Heper 'İntifadan men' nedir?
HABERİ PAYLAŞ

'İntifadan men' nedir?

1993 yılında evlendim ve eşimle, babam ve annemin yanına yerleştim. Bir yıl kadar sonra babam vefat etti. 2019 yılında da bakıma muhtaç annem vefat etti. Tabii olarak da onlarla birlikte yaşadığım için kendilerinin bakımını üstlenmiş oldum. Neticede annemin de ölümü üzerine onlara ait ev nedeni ile kardeşlerle aramda ihtilaf çıktı. Ben de kendime ayrı ev aradım ve 2020 yılında kendi evime çıktım. Şimdi kardeşlerim benden beş yıllık ecrimisil talep edeceklerini söylüyorlar. Oysa ben annemin de ölümünden sonra kendime ev bulana kadar sadece 5 ay o evde oturdum. Onların benden ecrimisil talep etme hakları var mı? l F.D.

Haberin Devamı

***

Ecrimisil, kullanma bedeli anlamına gelir. Bir yeri geçerli bir neden olmadan kullanan, o yerin malikine mahrum kaldığı bedeli, en az o yerin getireceği kira bedeli kadar bir bedeli ödemek zorunda kalır. İşte buna ecrimisil denilir. Dolayısı ile okuyucumun anlattığı problem, anne veya babasına ait evi kullanmış olmasından kaynaklanan bir ecrimisil talebi. Anne veya babasına ait dememin nedeni, okuyucumun sorusu içinde kaldığı evin kime ait olduğunu bildirmemiş olması.

Ancak ecrimisil taleplerinde bazı kurallar var. Örneğin geçmiş beş yıllık ecrimisil istenir. Şayet daha uzun süre için istenirse ve buna itiraz olunmaz ise daha uzun süreli ecrimisile de karar verilir. Bir başka husus da ortaklar arasındaki ecrimisil taleplerinde önce ‘intifadan men’ dediğimiz ‘bu yeri terk et’ anlamına bir ihtarda bulunma şartı aranır.

Okuyucumun olayına gelince babası ve annesi ile birlikte oturduğu dönemde bu yerin maliki anne veya baba olduğuna göre bu hak olsa olsa onların olurdu ama onlar birlikte oturduğu için ve hatta çocuklarının bakımına muhtaç olduğu için doğal olarak böyle bir şey düşünmemişler. Onların ölümü ile bu yer kardeşlere miras olarak kalmış.

İşte bu durumda okuyucumun oturmaya devamı süresinde yeni ortakların ecrimisil talebi düşünülebilir ama bunun için de öncelikle intifadan men talebinin olması şartı aranır. Okuyucum bu hususlara dikkat edecek, ona göre davranışını ayarlayacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder