Tamer Heper İpotek alacağı öncelikli
HABERİ PAYLAŞ

İpotek alacağı öncelikli

10 daireli bir apartmanda oturuyoruz. Binamızın doğal olarak bakıma ihtiyacı var. Bakım ve onarım için para toplanması kararını aldık, ancak bir daire sahibi bu parayı ödemiyor. Kendisi hakkında icra takibi başlattık, fakat gördük ki dairesi ipotekli. İpotek bedeli de yüksek. Bu durumda haciz talebimiz bize nasıl bir yarar sağlar? Alacağımızı nasıl tahsil ederiz? K.K.

***

Köşem bu yıl 42’nci yılında. Yani 42 yıldır köşemde okuyucularımın hukuki problemlerini aydınlatmaya, mümkün olanların çözümüne yardımcı olmaya çalışıyorum. Ancak öyle olaylar geliyor, öyle sorular soruluyor ki ne yazık ki bir çözüm getiremiyorum.

Haberin Devamı

İşte okuyucumun sorusu da öyle. Bir gayrimenkul ipotekli iken üzerine haciz tatbik etmenin bir yarar sağlaması için o gayrimenkulün satışında, önce ipotek bedelini karşılaması, arta kalanın haciz koyan tarafa aktarılarak borcun ödenmesini sağlaması lazım.

Zira tahsilatta ipotek alacaklısı öncelikli. Okuyucumun bina borçlusunun dairesinin değeri bu imkanı sağlamıyorsa, alacakları bu yolla tahsil imkanı yok. Konu geldiğinde sık sık hatırlatırım. Bir borçludan alacağın tahsili imkanı, ancak onun bu borcu karşılayacak parasının veya malvarlığının bulunması ile mümkündür. Bunlar yoksa tahsilat da yoktur. İşte bugün okuyucumun binasında durum budur.

Kendilerine ‘kiraya haciz tatbik edin, bizim 89 ihbarı dediğimiz ihbarı kiracıya gönderin’ diyeceğim ama okuyucum bu noktada da önümü kesmiş, daire boşmuş, kiracısı yokmuş. Bugün için bu kimseden tahsilat imkanı görünmüyor. Bina kat maliklerinin yeniden bir araya gelip bakım ve onarım giderini kendi aralarında nasıl paylaşacaklarını bir kere de son duruma göre düşünmeleri gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder