Tamer Heper İrtifak hakkı kurulur
HABERİ PAYLAŞ

İrtifak hakkı kurulur

Miras yolu ile geçen tarlanın, annem ve kardeşimle birlikte paylı mülkiyetli hissedarlarıyız. Tarlamızın güney sınırındaki arazinin sahipleri ise akrabamız ve onlara da miras yolu ile dedelerimizden kaldı. Bizim tarlanın yolu var, akrabalarımızın tarlalarının yolu olmadığı için bizden geçit hakkı istiyorlar. Gördüğümüz kadarıyla tarafların anlaşması ile akrabalarımıza geçit imkanı tanımak mümkün. Uygun alanımız bir ormana dayanmakta, arazimiz ise mandalina bahçesi halinde. Eğer anlaşamazsak ve dava konusu olursa, mandalina bahçesinin ortasından yol geçirilir mi? l H.M.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun anlattığı olay, imar geçmemiş alanlarda görülen olaylardandır. Yola cephesi olmayan arazi sahiplerinin, yola çıkış için geçit isteme imkanı vardır ki buna ‘irtifak hakkı’ diyoruz. Okuyucumun bahsettiği ihtimallerden biri; taraflar anlaşarak yola çıkışı olmayan parsele, kendi parselleri üzerinden geçit hakkı verilebilir.

Bu sözlü olmaktan çok yasal olarak düzenlenmeli yani tapuya tescil ettirilmelidir. Ancak taraflar arasında böyle bir anlaşma her zaman mümkün olmaz. Bu durumda geçit hakkı isteyen taraf, bu talebini mahkemeye taşır.

***

Mahkeme böyle bir davaya bakar, hatta bilirkişi tayin ederek mahallinde keşif yapar. Gerçekten yola çıkış ihtiyacı var mı yok mu ona bakar. Zira uzun yol katederek yola çıkış imkanı varken kısa yoldan çıkış için talepte bulunanlar olmaktadır. Bunların talebi reddolunur.

Sonra yola çıkış için üzerinden geçilecek araziye en az zarar verilecek yer neresidir diye bakılır. Ancak mandalina ağaçlarının kesilmesi sonucu doğuracak bir karar. Bir de bu yol ne genişlikte olursa ihtiyacı karşılar, bunlara bakılır. Bunların tespiti yapıldıktan sonra bir miktar tazminat belirlenerek, geçilecek araziye en az zarar verilecek noktadan geçit hakkı tesis edilir.

***

Bu hak, geçit istenen arazinin bir gün herhangi bir nedenle yola çıkış imkanının sağlanacağı tarihe kadar sürer. Bu hak bir parsel aleyhine, yararlanacak parselin lehine tesis edildiğinden, parsellerin malikinin değişmesi nedeniyle ortadan kalkmaz, böyle de bir özelliği vardır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder