Tamer Heper İşiniz ticaret mahkemesinde
HABERİ PAYLAŞ

İşiniz ticaret mahkemesinde

Konfeksiyon ürünleri satan bir dükkanım var. Dükkana aldığım örgü elemanları ve malzemesinde önemli miktarda boya hatası gördük. Ancak üretici firma hatasını kabul etmiyor. Tüketici mahkemesine başvurmak istesem nasıl başvuracağım? Tüketici mahkemesi nerede var? S.L.

İstanbul’dan yazdığınıza göre İstanbul için söylüyorum Levent’te ve Bakırköy’de var ama siz buralara gitmeyin. Sizin işiniz tüketici mahkemesi ile ilgili değil. Belki benim yazdıklarımdan izleyip ‘tüketici mahkemelerinde harç yatırmadan dava açılır’ sözümün cazibesine kapıldınız ama sizin işiniz tüketici mahkemesinde değil. Tüketici mahkemesine başvurabilecek olanlar, adı üzerinde, tüketici yani nihai kullanıcı. Oysa siz ticari bir iş yapıyorsunuz ve alışverişinizi ticari amaç için yapıyorsunuz. O halde sizin işiniz ticaret mahkemesinde. Ticaret mahkemesi de yine Levent’te, Kadıköy’de ve Bakırköy’de var. Siz bunlardan birine bunlar içinde yetkili olana başvuracaksınız.

Haberin Devamı

Önce noter sonra tapu

Bir daire alacağım ama sizin yazılarınızdan sözleşmenin noterde yapılması gerektiğini okudum. Bunun şekil şartı nedir? Noterde nasıl yapılır?N.H.

Bakın kesin bir ayırım yapalım. Alacağınız daire hazır ve parayı verince size teslim edilecek ise notere gitmeyeceksiniz. Tapu dairesine gideceksiniz. Böyle bir daire alımı ve satımı noterde yapılmaz, tapu dairesinde yapılır. Şayet daire henüz ortada yok da siz ileride yapılacak daireyi alacaksanız bu durumda önce tapuya değil notere gideceksiniz ve “düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesi” yapılmasını isteyeceksiniz. Bu bir vaaddir ve ileride yapılmakta olan dairenize sahip olabilmeniz için yapılması şart olan bir sözleşmedir. Bu sözleşme noter dışında düz beyaz kağıda yazılarak yapılmaz. Noterde yaptığınız bu sözleşmeyle sonra tapu dairesine gidip sözleşmenin tapuya şerh verilmesini isteyeceksiniz ki ileride sizden habersiz bu daire satılırsa daire üzerinde hak iddia edebilesiniz. Tapuya şerh vermezseniz ve daire bir başkasına satılırsa, alana karşı bir talepte bulunamazsanız.

Haberin Devamı

Nafaka alırsınız

64 yaşındayım. Hiçbir gelirim ve sosyal güvencem yok. İki kız bir erkek çocuğum var. Oğlumla birlikte oturuyorum ama onun da işi ve sosyal güvencesi yok. Kızlarım ise benimle hiç ilgilenmiyor. Hatta karşılaşırsak belki yardım yapmak zorunda kalır diye torunumu bile bana göstermiyorlar. Ben onlardan yardım sağlayabilir miyim? İ.B.

Elbette sağlayabilirsiniz. Birincisi önce kendi anlayışımı söyleyeyim. Bir kimsenin annesi böyle yoksul ve muhtaç durumda ise evlatlar ne kadar yoksul olursa olsun ellerindeki yarım ekmeği ailesi ile bölüşmelidir. Bunun mahkeme zoru ile yapılması utanç vericidir ama böyle kalpten olmayan hallerde neyazık ki mahkemeler devreye girer. Yasa hükmü şudur: Herkes yardım etmediği sürece yoksulluğa düşecek yakınına yardım etmek zorundadır. Bu nedenle özellikle çok yakın akraba olan ana-baba, kardeş gibi kimseler yoksulluğu halinde dava açarak hakimden kendisine nafaka bağlanmasını talep edebilir. Hakim sizin ihtiyaçlarınız ve kızınızın maddi imkanları çerçevesinde size nafaka bağlayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder