Tamer Heper İskan izni olmalı
HABERİ PAYLAŞ

İskan izni olmalı

Haberin Devamı

2013’te bir daire aldım ama iskanı yok. Müteahhit ise bizi devamlı oyalıyor. Bu durum hukuki sakınca doğurur mu, bazı haklarımız var mı? ● M.B.

Bir daire satılırken elbette yasal olarak en son yapılması gereken işlem yapılarak yani hukuki ve fiili olarak tamamlanarak teslim edilmelidir. Bir ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ ile satın alınan gayrimenkul için de iki hukuki durum söz konusudur. Birincisi fiili teslim, ikincisi tapu kaydı ve tapu senedi teslimi.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun yaptığı alım işinde kendisine fiili teslim yapılmış ancak tapu durumunu bilmiyoruz. Acaba tapu hiç mi verilmedi yoksa kat irtifak tapusu mu verildi de kat mülkiyet tapusu mu verilmedi? Kat mülkiyet tapusunun verilmediği kesin zira iskan izni olmayan bir binada kat mülkiyeti söz konusu olamaz.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi geleyim müteahhit ile olan hukuki ilişkiye. Bir binada olması gereken şeylerden biri iskan iznidir. Bir gayimenkul satış vaadi sözleşmesi ile daire satan müteahhit, sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça iskan izni alınmış kat mülkiyetine geçilmiş vaziyette daire teslim etmelidir.

★ ★ ★ ★ ★

Tatbikatta, müteahhidin iskan izni almamış olması ayıp olarak kabul edilmekte ve tüketici hakları çerçevesinde satış bedelinden indirim talep hakkı doğmaktadır. Ayrıca pek tatbik edilmemekle birlikte iskan izni olmadan ikamet edilen daireler için idari para cezası söz konusu olabilmektedir.

Ancak çevremizdeki binaların neredeyse yüzde 80’inin kat irtifak tapusu ile kullanıldığını düşünürsek bunların iskan izni olmadığını kabul etmemiz gerekecektir ve bu meselenin karşımızda bir sorun olduğunu görmekteyiz. Ancak aslolan iskan izni alınması ve ardından kat mülkiyeti tesisidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder