Tamer Heper İşlemde eksik yok
HABERİ PAYLAŞ

İşlemde eksik yok

Haberin Devamı

2002 yılında babam bir kooperatif ortağından noter devir sözleşmesi ile daire almış. Satan kooperatifin mimarı, ücret yerine bu yeri almış. Ayrıca babamın elinde kooperatif ortaklığına kabul edildiğine dair yönetim kurulu karar defterinin örneği var. Kooperatifte yönetim kurulu değişti ve babama, daireyi haksız işgal ettiği için iadesi talep olunuyor. Buna hakları var mı? Nasıl davranmalıyız?

Kooperatiflerde daire satışı yapılmaz. Yapılan kooperatif ortaklık hakkının devridir. Ortaklık devredilince kurada o kişiye çıkan dairenin tahsisi de yeni alana ait olur. Tapu verilmeden önce kura çekimi ile yapılana ‘daire tahsisi’ denilir. Tahsis de hukuki bir sonuç doğurur. Ortaklığın devri için de tapuda veya bunun gibi resmi bir kurumda işlem yapılmaz.

[[HAFTAYA]]

Tarafların kendi aralarında yapacakları devir sözleşmesi geçerli olduğu gibi bunun noterden yapılması tavsiye edilir, bu hali ile imza inkarı önlenmiş olur. Buraya kadar babanızın yaptığı doğru. Prosedür şöyle işler.: Devir sözleşmesi kooperatife ibraz olunur, kooperatif de yeni devralanı ortaklar arasına almak üzere yönetim kurulu karar verir ve ortaklar defterine kaydeder. Babanızın elinde bu karar da var. Yani yapılabilecek her şey yapılmış. Daire teslim edilmiş, içinde oturuluyor. Demek ki yapılacak başka bir şey kalmamış. Dolayısı ile babanızın yapabileceği bir şey bugün için yok. Anlattığınız kadarı ile diğer ortaklara da tapu verilmemiş. Tapular çıkarılacağı zaman babanız adına da tapu çıkarılması lazım. Şimdilik, mecburi olmamakla birlikte, babanızın kooperatife cevaben elindeki belgelerin fotokopisini ekleyerek kendisinin ortak ve hak sahibi olduğunu bildiren cevabi bir ihtarname göndermesini önermekten başka yapabileceğim bir şey yoktur. Olay herhangi bir nedenle yargıya taşınırsa elinizdekiler sizin için yeterli delildir, ilaveten ortaklar defteri ile yönetim kurulu karar defterinin aslının da incelenmesi sizin için gerekli olabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder