Tamer Heper İşlemler bir yıl kadar sürer
HABERİ PAYLAŞ

İşlemler bir yıl kadar sürer

3.5 senedir yaşadığımız ve bir vakfa ait evimiz ihale yoluyla satıldı. Satın alan şahıs önce yatırım amaçlı aldığını aynı muhitte iki dairesinin daha olduğunu, bunlardan birinde kendisinin oturduğunu sözlü olarak belirtse de tapu işlemlerinin ardından (1ay içinde) taşınmazın tahliyesi için ihtar çekti. Aynı zamanda da yasal kira artışını da uyguladı.

Maalesef pandemi süreci ve mali kısıtlamalar nedeniyle taşınma işlemini gerçekleştiremedik. Bizi zorla evden attıracağı yönünde söylemleri oluyor. Bunlar ne kadar gerçekçi? Yasal süremiz haziranın sonunda bitiyor. Bu durumda tahliye davası açacağını öngörüyoruz. Bu süreçte nelerle karşılaşırız? Tahliye davası ortalama ne kadar sürer? ● E.A.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun mektubunun özeti bile oldukça yer kapladı ama bunları da açıklamak zorundaydım. Yanıtımı da mümkün olduğunca özet olarak vereyim ki yanıtsız nokta kalmasın. Yeni malik kiracısının tahliyesini isteyebilir ama şartları var.

Malik olduğu tarihten itibaren bir ay içinde ihtarname keşide edecek ve altı ay süre verecek. Altı ay sonunda tahliye talepli dava açacak ve bu davada ihtiyacını ispat edecek. Aksi halde sadece yeni malik olması tahliye nedeni değil. Şayet okuyucumun ikameti 11 yılı geçmiş olsaydı bu husus da ayrı bir tahliye nedeni olurdu ama kiracılığı 3.5 yıl olunca bu tahliye nedeni de söz konusu olmaz.

★ ★ ★ ★ ★

İhtiyaç nedeni ile tahliye davasında, şayet davacı kendi meskeninde oturuyorsa bu davacı için eksi puandır. Bu durumda oturduğu evin kendisine yetmediğini, bu nedenle yeni aldığı yere ihtiyacı olduğunu ispatlamak zorundadır ki, bu işini zorlaştırır.

Yeni malikin bir başka yerde ihtiyacını karşılayacak boş bir gayrimenkulü varsa bu da açtığı davada ret sebebidir. Bütün bunlar okuyucumun dikkat edeceği ve dava açıldığında mahkemenin inceleyeceği hususlardır.

★ ★ ★ ★ ★

Yeni malik mahkeme kararı olmadan kiracıyı çıkmaya zorlayamaz. Yani evden attırmak söylemi bir şirret öğesi barındırır ki suçtur. Bir dava açılacaksa bu dava yaklaşık bir yıl sürer. İstinafa başvuru süresi ayrı. Dava açıldığında da karşılaşacağınız husus davayı takip etmekten başka bir şey değildir. Yeter ki kiralarınızı ödemeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder