Tamer Heper İspat şart
HABERİ PAYLAŞ

İspat şart

Böyle bir davanın sonucunu çok merak ediyorum rica etsem yardımcı olur musunuz? ● E.Ç.

Okuyucum bu soruyu sormuş ama sorusunun başına kolluk kuvvetine verdiği ifadeyi koymuş. Olay özetle, kiralık olarak işlettiği işyerini kapadığında, kiralayanların içeri girip eşyaları aldığı ve kendisini ölümle tehdit ettiği hususu.

Böyle bir olay nedeni ile şikayetçi olmuş ve böyle bir davanın sonucu sorulmakta. Ancak köşemi okuyanlar artık biliyor, bir davanın sonucunu söyleme imkanım yok, ben de söylemiyorum. Zira bir davada deliller toplanır ve delillere göre bir sonuca varılır. Bu dava bir ceza davası ise suç unsurları ve suç delilleri incelenir. Ona göre karar verilir.

Haberin Devamı

Bir işyerine izinsiz veya mutad olan nedenler dışında girmek suçtur. Bir kimseyi tehdit de suçtur. Eskiden işyeri dokunulmazlığı yasada yoktu. Mesken dokunulmazlığı vardı. Sonradan mutad olan nedenlerle işyerine girilmesi dışında işyeri dokunulmazlığı da yasalarımıza girdi. Hele hele işyeri kapalı iken zaten mutad nedenlerle girmekten söz edilemez. Bu hareket suçtur.

Yukarıda bahsettiğim sadece girme fiili, girip de bir şeyi alınmış ise bu durumda ortaya bir de hırsızlık fiili çıkar. Bu da ayrı bir suçtur.

Tehdit bir başka suçtur. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi bütün bunların yasal delillerle ispatlanması lazım. İşyerine kimin girdiğinin, içeri girenlerin içeride bulunan eşyayı aldığının ispatı biraz zor olabilir. Ancak tehdit tanıkla ispatlanır. Tehdit şayet yazılı değilse bunun için de tanık gerekir. Burada kilit nokta ispattır. Yeterli delil bulunursa, işlenen fiile göre ceza tayin olunur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder