Tamer Heper İstanbul'a hayvan barınağı yapılacak
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul'a hayvan barınağı yapılacak

Köşeme bilgi amaçlı olarak gönderilen bir mesaj beni memnun etti. Mesajda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile bir projenin hayata geçirileceği söyleniyor. Kemerburgaz bölgesinde 12 bin 500 metrekare alanlı bir hayvan barınağı yapım projesi. Tarifinde ‘doğal yaşam barınağı’ ibaresi var. Elbette memnuniyet verici AMA asıl memnun olacağımız zaman, “İşte proje gerçekleşti” denilecek zaman ve devamında başına kürekle vurup hayvanların öldürülmediği bir merkez olması.

***

Bizler nedense şunu anlatamadık. Dünya üzerinde hayvanlar var ise insan nesli vardır. Dünyada hayat bitkilerle başladı, sonra hayvanlar oldu, en son insanlar oldu. Yani bitkiler ve hayvanlar yok ise insanlar da yoktur. Biz hayvanlara muhtacız. Biz bakterilere bile muhtacız, onlar olmasa süt, yoğurt olmaz, hamur mayalanmaz, peynir olmaz, insan sindirim sistemi çalışmaz vs.

Haberin Devamı

Çevremizde hayvan saldırısı haberleri yayılıyor, hayvan saldırısı şehirde yaşayan hayvanlar için istisnadır, bunun da sebebi vardır. Ya o hayvan insanlardan devamlı zarar görmektedir yani insanları kötü bellemiştir veya özel olarak saldırgan yetiştirilmiştir. Benim sokakta görüp başını okşadığım sokak köpeği “Ben de seni seviyorum” der gibi bakar.

Biz bu köpekleri alır hastaların tedavisinde kullanmak üzere eğitiriz, biz bu köpekleri alıp uyuşturucu tespitinde kullanırız, biz bu köpekleri alıp görme engellilerin rehberi olarak kullanırız, sonra bir nedenle saldırı mecburiyetinde kalan bir köpekle hepsini vahşi ilan ederiz. Bu mudur mantık?

***

Derdim sadece köpeklere yapılan bu haksızlık değil, üç beş kuruş için yaban hayvanlarının avlanması için verilen izinlere de karşıyım. Netice; bunların hepsi can taşıyor ve benim kadar, sizin kadar yaşamaya hakkı olan canlılardır. Biz birlikte yaşayacağız. Hiçbir canlıya işkence etmeye veya öldürmeye asla hakkımız yoktur.

Onları öldürmek de büyük bir suçtur ama bugün cezası ne yazık ki caydırıcı değildir. Unutmayalım biz hayvan adını verdiğimiz canlılarla birlikte yaşamaya mahkumuz, onları eşya olarak görmeyelim, gerekli hukuki ve cezai mevzuatı getirelim diyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder