Tamer Heper İstinaf başka temyiz başka
HABERİ PAYLAŞ

İstinaf başka temyiz başka

Bakılmakta olan bir davam var. Gerek benim davam gerekse başka davalar için bir de istinaftan söz ediliyor. Bu temyiz anlamına mı geliyor? Başka anlamda ise bana ne sağlar? l L.H.

Okuyucularımın soruları içinde istinaf, temyiz tabirleri geçmekte ancak anlam bakımından karışıklıkların olduğunu görüyorum. Peki ‘istinaf’ durumu ne? Yıllar yılı mahkemelerin kararlarını temyiz ederiz, değil mi? Bu husus akıllarımıza kazınmıştır. Mahkeme kararı temyiz edilir. Mahkeme kararları temyiz talebi ile Yargıtay’a gönderilir, mahkeme dosyaları burada incelenir ya mahkeme kararı onanır ya da bozulurdu.

Haberin Devamı

Ama şimdi mahkemeler ile yukarıda açıkladığım Yargıtay arasına başka mahkemeler girdi: Bölge Adliye Mahkemeleri. Şimdi mahkemelerde verilen kararlar doğrudan doğruya eskiden olduğu gibi Yargıtay’a gitmiyor. Önce Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidiyor. İşte buna istinafa başvurma diyoruz. Yeni binalar yapıldı, yeni kadrolar kuruldu ve bu yapılar içinde mahkemelerin verdiği kararlar inceleniyor.

Bazı kararlar burada kesin olarak verilir, bazı kararlar Yargıtay incelemesine açık olarak verilir. İşte istinaf anlamı budur, kelime anlamı ise ‘yeniden başlama’ anlamındadır. Yeri gelmişken bir görüşümü açıklamak isterim. Bugünkü Yargıtay binası 1935 yıllarında yapılmış.

Bugün adliye binaları yenilenmiş, Bölge Adliye Mahkemeleri yeni binalarında kurulmuş ama Yargıtay’ın binası artık kullanılamaz hale gelmiş. Gönül istiyor ki artık Yargıtay da şanına layık bir binaya kavuşsun. 2018’de temeli atılmış bir binamız var ve bu yıl binanın açılacağı haberlerini alıyoruz ve ümitle açılışını bekliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder