Tamer Heper İştirak nafakası ödenir
HABERİ PAYLAŞ

İştirak nafakası ödenir

Haberin Devamı

10 yıllık evliyim, küçük iki çocuğumuz var. Eşim çalışıyor, aldığı ücret benimkinin üzerinde. Son günlerde "Senden boşanacağım" diyor. Bu durumda ben çocuklara nafaka öder miyim? Evlilik birliği içinde aldığımız iki daire var. İkisi de eşimin üzerine, bunlarda hak iddia edebilir miyim? H.K.

Boşanmalarda nafaka nasıl ödenir? Sizin sorunuz çocuklarla ilgili olan. Çocuklar küçük olduğu için boşanan eşlerden birine velayet verilir ve çocuklar o eşle birlikte yaşar. Ancak bu çocukların elbette bir masrafı var. Dolayısı ile velayet kendisine verilmeyen eş bu masrafa katılmak durumundadır ve velayet kendisine verilmeyen eş ‘iştirak nafakası’ adı altında bu çocukların takribi giderine nafaka ödeyerek katılır. Dolayısı ile boşanmanız halinde çocukların velayeti size verilmez ise siz iştirak nafakası ödeyeceksiniz.
[[HAFTAYA]]

Çocukların velayeti size verilirse bu defa eski eşiniz size iştirak nafakası öder. Bu nafaka sadece erkeğe veya sadece kadına mahsus değildir. Gelelim dairelere. Evlilik birliği içinde alınan eşya edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Mademki sizin iki ev de evlilik birliği içinde alındı o halde bu sisteme dahildir. Dolayısı ile boşanmanız halinde bu evlerin değerinin yarısı size para olarak ödenecektir. Talebiniz halinde hakim bu yönde karar verecektir. Gayrimenkullerin değeri tespit edilecek ve yarısını para olarak alacaksınız. Yani maddi bir tazminat söz konusu olacaktır. Şayet yine evlilik birliği içinde sizin adınıza alınmış mallar varsa bunlar da hesaba katılarak bir mahsuplaşma söz konusu olacaktır. Ancak tahmin edersiniz ki bu hesaplamalar çok kolay olmuyor. Bu nedenle boşanma davaları yıllarca sürüyor. Bu da 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun’un bize hediyesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder