Tamer Heper İtiraz yok
HABERİ PAYLAŞ

İtiraz yok

Haberin Devamı

Babamın vasiyetnamesi açıldı. Biz üç kardeşten bana 250 bin TL değerinde bir daire, kardeşlerimden birine 200 bin TL değerinde tarla ve diğer kardeşime 150 bin TL değerinde bir daire bırakmış. Annemize bir şey bırakmadı. Bu duruma annem itiraz etmedi. Yine de bir problem yaşar mıyız? ● A.Ç.

Okuyucumun sorusunu yukarı aldım ama yazdığı yarım kalmış, galiba başka soruları da vardı ama cümle yarım. Ben bu konu çerçevesinde biraz dolaşacağım.

Artık okuyucularım biliyor, bir kimse vefat ettiğinde geriye kalan mirasçıları olur, bunların miras payları vardır. Bazı mirasçıların da miras payının bir bölümüne dokunulamaz, yani mirasçı o bölümden mahrum bırakılamaz. Mahrum bırakılamayan bu bölüme mahfuz hisse veya saklı pay denilir. Bu saklı pay o mirasçının elinden alınamaz, mahrum bırakılamaz. Mahfuz hisseli mirasçılar ‘evlat, anne-baba ve eş’tir. Okuyucumun anlattığı olayda vasiyetname ile eş mirastan mahrum bırakılmış. Eşin miras payının tamamı mahfuz hissedir yani saklı paydır. Okuyucumun anlattığı aile tablosunda ise eşin miras payı terekenin yani vefat edenin varlığının dörtte biridir. Dolayısı ile eşin bu dörtte bire sahip olması gerekir. Ancak eş vasiyetname ile bu dörtte birden mahrum bırakılmış.

VASİYETNAME UYGULANIR

Mahfuz hisseli mirasçı vasiyetname ile bile olsa mahfuz hissesinden mahrum bırakılamaz. Ancak okuyucumun sorusunun sonunda bir tespit dikkat çekiyor, bu duruma anne itiraz etmemiş. Evet sağ kalan eşin mahfuz hissesine sahip olabilmesi için bu duruma itiraz etmesi gerekir. İtiraz edilmeyen hallerde işler kendiliğinden yürümez ve vasiyetname aynen uygulanır. Mahfuz hisseli mirasçının duruma itirazı halinde olaya mahkeme el koyar. İtiraz vaki olmayan hallerde ise vasiyetname öylece uygulanır.

Çoğu hallerde sağ kalan eş, “Evlatlarım yararlansın, ben ona razıyım” düşüncesi ile vasiyetnamenin bu şekilde uygulanmasına itiraz etmez ve vasiyetname uygulanır, bu olayda da öyle olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder