Tamer Heper İyi ihtimal de var
HABERİ PAYLAŞ

İyi ihtimal de var

Yanlış havale yaparak birine 5000 TL yolladım. Ne yapmam gerekir? ● M.Y.

Birine yanlış ödeme yapılırsa, bu para kendisinden talep edilir. Bunun için de bir hukukçuya danışmaya bile gerek yoktur.

Yanlış havaleyi alana durum bildirilir, paranın iadesi istenir. Bu zaten bilenen bir şey. Ancak problem paranın geri istenmesine rağmen iade alınmaması durumudur.

Okuyucum paranın gönderildiği vatandaşın müflis olduğunu söylüyor. Ancak vatandaşlar arasında müflis olma sözü iki şekilde kullanılır:

Birincisi, paraları batırmış, işini gücünü kaybetmiş kimseler, ikincisi ise tacir olup da mahkeme kararı ile iflasına karar verilmiş kimseler.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Birinci durumda işler karışıktır. Bu kimse bu parayı iade etmeyebilir. Bu takdirde yasal yollara başvurmak gerekecektir. Yasal yollar da icra takibi yapmak veya dava açmaktır.

Ancak adı üzerinde, parayı alan kişi müflis olduğuna göre cebinde parası elinde malı kalmamıştır yani tahsilat güçlüğü vardır.

İkinci ihtimalde iflası açılmıştır, iflas işlemlerini iflas masası yürütüyordur. Bu halde şahısla değil iflas idare memuru ile muhatap olunacaktır.

Yani sonuç olarak her iki halde de bir meslektaşımın yardımını almak gerekecek gibi görünüyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bu parayı hangi yolla gönderdiğinizi sorgulamıyorum. Zira anlaşılan o ki para karşı tarafın eline geçmiş bile.

Ancak çok da kötümser olmayalım. Bir ihtimaldir ki vatandaş dürüst biridir. Uyarma sonucu iade yapabilir. Bu da ihtimal dahilinde.

Zira biz hukukçular en kötü ihtimali düşünüp öyle önlem almaya bakarız. İyi ihtimaller de karşımıza çıkarsa elbette memnun oluruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder