Tamer Heper İzini savcılıkta bulursunuz
HABERİ PAYLAŞ

İzini savcılıkta bulursunuz

Öğretmen olarak bulunduğum okulda bir öğrenciyi, bir karı-koca dövüyorlardı. Aralarına girdim beni de darp ettiler ve hakaret ettiler. Savcılığa başvurdum, öğrencinin velisi de başvurmuş. Onların davasına müdahil oldum, dava görüldü karar verildi ama benim adım yok. Oysa benim de şikayetim vardı ama ben ortada görülmüyorum. Şikayetimin izini nerede bulurum? H.A.

Anlattığınız olayda iki ayrı suç var. Biri öğrencinize karşı işlenen suç, diğeri size karşı işlenen suç. Öğrencinize karşı işlenen suçta ne sıfatla müdahil oldunuz bunu bu kadar uzaktan bilmem mümkün değil. Ancak öğrencinize karşı işlenen suça ait dava görülmüş. Bu doğal. Şimdi de size karşı işlenen suçun davasının görülmesi lazım.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak önce sizin dosyanızın izinin bulunması lazım. Dosyanızın izini şikayette bulunduğunuz savcılıktan takip edeceksiniz. Hangi mahkemede dava açıldığını buradan izleyecek ve ne safhada olduğunu öğreneceksiniz. Zaten dava açılmış olsaydı size davetiye gelirdi, gecikmesinin bir başka nedeni olmalı. İlgili savcılık kalemine başvurun dosyanızın izini sürdün.

Tam malik olacaksınız

Bir işyeri satın aldık, ancak babam intifa hakkı istedi verdim. Tapuya da intifa şerhi koyduk. Ben şimdi babama kira ödüyorum. babamın ölümü halinde diğer mirasçılar da benden kira istermi? N.N.

Ben artık yaşlanıyor muyum nedir? Bu soruya daha önce yanıt vermedim mi? Yoksa herkes babasına intifa hakkı verdi de kendileri kuru mülkiyet aldı ve bana benzer sorular mı gelmeye başladı? Her ne ise aynı kişi muhtelif günler soru sordu ise yine de ben yanıtımı tekrar etmiş olayım belki benzer durumda olan diğer okuyucularım istifade eder. Efendim bir gayrimenkulün intifa hakkı ve kuru mülkiyeti birbirinden ayrılabilir. Okuyucumun babasına verdiği intifa hakkı tapuya şerh verilmez tescil edilir. Yani bir ayni haktır, gayrimenkul mülkiyeti hükmündedir. Dolayısı ile basit bir işlem değildir. Babasına kira ödüyor olması da babasının güçlü durumda olduğunu gösterir. Ancak intifa hakkı sahibi öldüğünde ona ait intifa hakkı mirasçılarına geçmez. İntifa hakkı son bulur, kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşir, kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. Siz de babanızın vefatı halinde kuru mülkiyetine sahip olduğunuz gayrimenkulün tam maliki olacaksınız. Bu nedenle babanızın mirasçılarının sizden kira istemesi söz konusu olmayacak.

Haberin Devamı

Kötü niyet yok

Eşim sahibi olduğu daireyi bana bağışlamıştı ancak sonradan boşandık, eşim evlendi ve çocuğu oldu. Şimdi bu çocuklar bağışı yok sayıp dairenin sahibi olurlar mı? D.Y.

Sizin durumunuzda olanlar için diğer mirasçılar açacakları dava ile mahfuz hisselerini talep ederler. Ancak bu her bağış için söz konusu değildir. Mahfuz hisselerinin talep edilebilmesi için mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik olması lazımdır. Sizin olayınızda mirasçılardan mal kaçırma iddiası pek kabul göreceğe benzemiyor, zira mirasçı olan kimseler daha hayatta yokken bu işlem yapılmış. Dolayısı ile sizin olaydaki mirasçıların böyle bir talebi olsa bile pek tutarlı olacağını sanmıyorum. Aksi halde tüm bağış işlemlerinin hukuken sakat olması gibi bir sonuç çıkar ki bağış da hukuki bir işlemdir ve geçerlidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder