Tamer Heper Kadına şiddet nasıl önlenir?
HABERİ PAYLAŞ

Kadına şiddet nasıl önlenir?

Kadın cinayetleri önlenemiyor ama cezaların da yetersiz olduğu görülüyorken, acaba neden önlem alınmıyor? Cezaların artırılması gerekmez mi? M.T.

*****

Soruyu soran bir kadın. Sorular bir tek bana sorulmuyor bu genel olarak sorulan bir soru ama dikkat edin alınan yeni bir tedbir yok. Peki acaba yeni bir tedbir gerekir mi? Bana göre yok, çünkü mesele anlayış meselesi. Bu ne demek? Bir kimse birini dövdüğünde olay oluş şekline göre yorumlanır. Ya basit ‘müessir fiil’ denilir, cezası azdır 4 aydan 1 yıla kadar. Veya ‘müessir’ fiildir, cezası biraz daha ağırdır, 1 yıldan 3 yıla kadardır. Müessir fiilde organlardan bir veya birkaçının sürekli zayıflamasına, yüzde sabit ize vs. neden olursa cezası biraz daha ağırdır. Duruma göre 3 yıldan az veya yine ağırlığına göre 5 yıldan az olamaz. Fiil o kadar ağırdır ki mağdur bitkisel hayata girer, iyileşme ihtimali ortadan kalkar, gebe kadın çocuğunu düşürür vs. Bu durumda 8 yıldan az olamaz.

Haberin Devamı

*****

Neredeyse ölecektir, bu da öldürmeye teşebbüstür, cezası bayağı ağırdır ama bunun net bir cezası yoktur. İfade şudur; ‘suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 13 yıldan 20 yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ Şimdi bak, durumu değerlendir seç beğen al. Nitekim bakıyorlar, ‘neticede dövmüş’ bir yıl yargıla, ver 4 ay, onu da ertele. Bu durumda zaten tutuklama söz konusu değil, ceza da yoksa ‘erkeklik öldü mü, döv dövebildiğin kadar’. Bu tip suçlar toplumun eğitimsiz kesimine de ne yazık ki emsal teşkil eder.

*****

Oysa, kadına şiddet öyle basit müessir fiil olarak algılanamaz. Güçlü bir erkeğin narin yapılı bir kadına uyguladığı her şiddet önem taşır, risk yaratır. Dikkat edin kadınların çoğu uzun süre hastanede yatmak zorunda kalır ve hatta dikkat edin önce suç işlemiş erkek, tutuklanmadığı için ve gözaltından salındığı için gidip işlemini tamamlar, belki de ölüme neden olur. Bir nevi salgına dönen bu olay için cezaların ağırlaştırılması, tecilsiz uygulanması, iyi hal indirimi yapılmaması, olayın basit müessir fiil diye geçiştirilmemesi lazım. Bu toplumsal bir olay olmuştur, önlem almak hukuk çerçevesinde de şart olmuştur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder