Tamer Heper Kapı numaraları değişiyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Kapı numaraları değişiyor mu?

Apartmanımızda 24 daire var, benim dairem 6 numara. Şimdi kapıcı dairesine de numara verilecek ve daire numaraları değişecek. Buna göre ‘yeni proje yapılsın’ diyorlar. İyi ama tapuda benim dairem hep 6 olarak kalacak ama değişikliğe gidilirse kapı numaram 7 olacak. Buna göre de tüm daire numaraları değişecek. Böyle bir şey doğru mu? A.Y.

*****

Okuyucumun anlattığı olayda ilk anda görülen iki yanlış var. Birinci yanlış, kapıcı dairesine numara vermek. Kat mülkiyetine tabi binalarda bir bağımsız bölümler vardır bir de ortak tesis ve alanlar vardır. Projesinde bağımsız bölümlere numara verilir, ortak alanlar numara almaz. Mesela sığınağa numara verilmez, kapıcı dairesi de öyle, ortak yerdir numara verilmez. Dolayısıyla her kim ‘kapıcı dairesine numara verilecek’ diyorsa yanlış yapıyor.

Haberin Devamı

*****

İkinci yanlış, bunu kat malikleri değil belediyeler yapıyor. Bir binanın altında işyerleri varsa, her işyeri bir bağımsız bölümdür, projelendirmede her bağımsız bölüme bir numara verilir. Dolayısıyla binanın altında kaç işyeri varsa hepsi ayrı numaralandırılır.

Ama şimdi belediyeler geldi, kapısı dışarı açılan her yere tek numara verdi, tapuda 1, 2, 3 numaralı bağımsız bölüm şeklinde gidiyorken, belediyeler dükkanlara 1a, 1b, 1c diye numara verdi. İşyerlerinin hepsi 1 numara olunca bina içindeki tüm numaralar da değişti. O zaman ne oldu? Tapuda numara farklı, dairenin kapısındaki numara farklı. Posta gelince hangi daireye gidecek? Adres verince hangisi verilecek? Satmaya kalksanız hangi numaralı daireyi satacaksınız? Karmakarışık bir durum.

*****

Doğrusunu sorarsanız bu adet nereden çıktı ben de bilmiyorum ama bugünlerde işler karmakarışık dedim ya işte okuyucumun yakınmasının bir kısmı da bundan. Ama ben daire kapısındaki numaraların, tapu kaydına uygun olması gerektiği düşüncesindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder