Tamer Heper Kapıcı dairesi ve sığınak ortak alan
HABERİ PAYLAŞ

Kapıcı dairesi ve sığınak ortak alan

Yıllar önce bir binada daire satın almıştım. Bir müddet sonra şunları öğrendim:

Bu bina bir aile tarafından yapılmış, katlar aile fertleri tarafından kullanılıyor. Bir gün biri kapıcının işine son vermiş ve kapıcı dairesini kullanmaya başlamış hatta gidip kapıcı dairesi için tapu çıkartmış. Sonra diğerleri de sığınağı kullanmış buranın tapusunu çıkarmış.

Şimdi bana “Bunların iptali için dava aç” diyorlar. Böyle bir dava açılır mı, açılırsa nerede açılır? E.Ü.

Nerede dava açılacağına gelmeden önce ben okuyucuma başka bir öneride bulunacağım.

Haberin Devamı

Kendisinin de bildiği gibi kapıcı daireleri ortak mahallerdir ve kapıcı dairesinin bağımsız bölüm olarak tapusu olmadığı gibi arsa payı da yoktur. Keza sığınak da böyle.

Böyle olmasına rağmen tapu çıkarıldığı iddiası sadece sözle söylenmiş ise öncelikle bağımsız bölüm maliki olarak tapu dairesinden binanın bağımsız bölüm maliklerinin listesini almasını önereceğim.

Öncelikle bakılması gereken, acaba söylenenler doğru mu? Tapu dairesinden bu bilgileri aldıktan sonra belki de bu yerlerin tapusunun almadığını, ortak alanların işgal edildiğini, işgali örtbas etmek için böyle bir yalan uydurulduğunu görecektir.

Bu ihtimal dahilindedir. Bu takdirde ortak alanlara olan müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açacaktır.

Şayet tapu dairesinden bu yerlerin bağımsız bölüm olarak tescil olunduğunu öğrenirse bu halde de tescilin hukuki nedenini öğrenmek zorundadır ki alacağı kayıtlarda tescilin nedeni ve tarihi olacaktır.

Şayet geçerli bir hukuki nedene dayanıyor ise yapacak bir şey yok.

Fakat geçerli bir hukuki nedene dayanmıyor ise bu halde tapu iptali davası gündeme gelebilir. Ancak tescilin hukuki bir nedene dayanıp dayanmadığı hususunu bir meslektaşımla birlikte değerlendirmesi gerekecektir.

Tek başına “Madem ki tapuda kayıtlı o halde doğrudur” denilemez.

Tapu kayıtlarında da hatalar olabilir. Yanlış tesciller olabilir. Bu nedenle sonucu bir meslektaşımla birlikte değerlendirdikten sonra dava açıp açmama konusunda karar verecektir.

Ancak kapıcı dairesinin tapulu bağımsız bölüm haline getirilmesi için proje tadilatı gerekecektir ki bu hususu da tapu dairesinden öğrenmek mümkündür. Sonra dava açmak gerekirse binanın bulunduğu yer mahkemesinde dava açılacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder