Tamer Heper Kardeşlerin borcu konusu
HABERİ PAYLAŞ

Kardeşlerin borcu konusu

Abimin bankalara 20 bin TL borcu var. 10 senedir görüşmüyoruz. Bu borçlardan ben zarar görür müyüm? ● M.O.

Bu konu aile yapılarını çok ilgilendiriyor. Bana daha çok eşler arasında birinin borcu için diğerinin sorumlu olup olmayacağı soruluyor. Böyle kardeşler arasında sorulan soru az. Onun için biraz detay vereceğim.

★ ★ ★ ★ ★

Birincisi; bir kardeşin borcu için diğer kardeşin şahsi mallarına haciz tatbik edilmez, diğer kardeşin bu borcu ödemesi istenilmez. Ancak bir ihtimalden söz edebilirim.

Kardeş denildiği zaman malvarlıkları arasında ortaklıklar olabiliyor, bu ortaklığın nedeni miras. İşte miras nedeni ile ortak olunduğunda kardeşin payına haciz tatbik edilebilir. Sonrasında bu payın satışı talep edilip satışı yoluna girilebilir.

Haberin Devamı

Bu halde dahi satış sadece borçlu kardeşin payı için söz konusudur, henüz borçsuz kardeş etkilenmemiştir.

Ancak hisseyi satın alan yeni ortak ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açabilecek ve bu nedenle de o gayrimenkulün satışı sureti ile ortaklığın giderilmesi yoluna gidilebilecektir.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi uzunca bir yol izlenmiş olmasına karşın neticede borçlu kardeşin borcu nedeni ile borçsuz kardeşin etkilendiğini görebiliyoruz.

Bu anlattığım bir ihtimaldir, okuyucumun moralini bozmayayım, yukarıda anlattığım senaryo dışında borçlu kardeşin borcu nedeni ile borçsuz kardeşin evine haciz gelmez, banka hesabına haciz koyulmaz, kendisi herhangi bir nedenle takip edilmez. Okuyucum müsterih olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder