Tamer Heper Karşısı düşünsün
HABERİ PAYLAŞ

Karşısı düşünsün

10 sene önce buzdolabı aldım. Parasını ödedim ama senedi geri almayı unuttum. Makbuzları saklamadım. Borcum yok ama şimdi dava etmişler. 10 senede 4 ev, bir şehir değiştirdim. Şimdi ne yapabilirim?

● H.T.

Doğrusu okuyucum “Ne yapabilirim” diye soracağına alacaklı olduğunu iddia eden kişi veya kurum şu soruyu sormalı. Ne için? Okuyucum buzdolabını aldığında senet vermiş olacak ki senedi geri almayı unuttum diyor ve tahminen bugün bu senet ileri sürülerek takibe uğruyor. İyi ama bonoların özel takibe konu yapılabilmesi için süre üç yıldır. Üç yılı geçirmiş bir bono, kambiyo senetlerine mahsus takibe konu yapılamaz. Dolayısıyla bu yönde bir itirazı olacaktır. Bu itiraz da kabul görür.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bir ihtimal, bu bono kullanılmayıp ilamsız takip yapılmış olabilir. İlamsız takiplerinde sadece “Borcum yoktur” diye bir itiraz yapılması halinde takip yine durur. Yukarıdaki ihtimallerden başka bir ihtimal daha var. Konu icra takibine girişilmeden doğrudan mahkemeye yansımış olabilir. Burada ileri sürülecek husus ise zamanaşımı iddiasıdır. Zira genel olarak alacaklar 10 yıllık zamanaşımına tabidir.

Ancak bir özel durum var, küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar için zamanaşımı beş yıldır. İşte bir dava söz konusuysa ileri sürülecek hususlar da bunlardır. Şimdi okuyucum her halde ilk kurduğum cümleye hak verecek ve rahatlayacaktır. Yani asıl düşünecek olan okuyucum değil, 10 yıl sonra gerçekte alacaklı olmadığı halde alacaklı olduğunu ileri süren kişidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder