Tamer Heper Kat mülkiyeti kurulmayan sitede aidat nasıl olur?
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyeti kurulmayan sitede aidat nasıl olur?

Arsamızı müteahhide verdik. 10 villa yapıp 6’sını bize verecek, 4’ünü kendisi alacaktı. Müteahhit işi yarım bıraktı. İkinci müteahhide verdik, o da bizim 6 villayı yaptı, teslim etti ama 4 villayı kabasında bıraktı. Bu müteahhit ile de ihtilaf yaşadık. Bu arada biz yönetimimizi oluşturduk ve ortak alan ile tesisler için aidat belirledik. Ancak bu 4 villa için aidat alamadık. Şimdi bunların mülkiyeti mahkemede. Mahkeme sonuçlandığında biz geçmiş dönem aidatları talep edebilecek miyiz? F.İ.

*****

Aslında okuyucuma sorulması gereken bazı sorular olabilirdi. Örneğin mahkeme kiminle veya geçmiş dönem aidatlarını kimden talep etmeyi düşünüyorsunuz? Ancak bunları şu an sormayacağım için olayın gelişmesi ile ilgili bir yanıt vereceğim. Okuyucum ‘6 villa bitirildi 4’ü kabasında kaldı’ diyor. Bu demektir ki bahsettiği sitelerinde kat mülkiyeti kurulmadı. Zira kat mülkiyeti kurulabilmesi için iskan izni şart.

Haberin Devamı

İskan izni olmayınca kat mülkiyeti de olmaz. Peki ya kat irtifakı kurulduysa? Bu halde de Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nın uygulanması için bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılıyor olması gerekiyor. Okuyucumun olayında kat irtifakı kurulduysa, sitedeki 7 villanın fiilen kullanılıyor olması gerekiyor. Oysa 4 tanesi daha kabasında. Dolayısıyla kat irtifakı kurulu olsa bile Kat Mülkiyeti Mevzuatı uygulanamayacak. Bu durumda da sözünü ettikleri yönetim ve aidat belirlemesi söz konusu olamayacak. Yani 4 villanın maliki için kat mülkiyetine göre geçmiş 5 yıllık aidat talep olunamayacak.

*****

Burada bakılacak bir husus kalıyor; o da müteahhit ile yapılan sözleşme. Bu olay için müteahhit ile yapılan sözleşme hükümlerine bakılacak ve eksiklikler için ne müeyyide öngörülmüşse, ona başvurulacak. Tabii ki mevcut yürümekte olan davanın tam olarak mahiyetini bilmediğim için müteahhitle ilgili ihtilaf konusunda fazla detaya giremiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder