Tamer Heper Kefil borçtan sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

Kefil borçtan sorumlu

Bir kimsenin kredi borcu için kefil oldum ama nasıl? Asıl borçlu 2015 senesinde üzerimdeki bir tapu ile bankadan kredi çekti. Banka aynı zamanda beni kefil yapmış. Şimdi asıl borçlu kredi geri ödemelerini yapmayınca, banka benim eve, arabama ve maaşıma haciz koydu.

Emekli maaşımı alamıyorum, buna karşın asıl borçlunun çocuklarının bile altında klas markalardan araçlar var. Bu durumu bankanın avukatlarına bildirdiğim halde bir yarar sağlanamadı. Buna karşı yapabileceğim bir girişim var mı? Yapılan suç değil mi?

Haberin Devamı

● M. C.

Önce bir tespitimi, daha doğrusu buna tahmin diyelim, bir tahmini açıklayayım. Okuyucum sanki kendisinden habersiz kefil yapılmış gibi bir anlayış içinde. Böyle şey yok. Kefil olan kişi, kredi sözleşmesi yapılırken hazır bulunur, kredi kullanan kişi ile birlikte kredi sözleşmesini imzalar. Sözleşmeyi imzalarken de şayet fırsat bulursa sözleşme ve eklerini okur (sözleşmeyi okuma fırsatını kredi alan dahi bulamaz, zira imzalanacak belgeler adeta bir kitapçıktır). Normalde kredi sözleşmesi imzalanmadan önce kredi talep edene bir bilgilendirme formu verilir.

Bu formu alan kişi bunu alır evine gider ve rahat rahat inceler ama tatbikatta bu bilgilendirme formu dahi ayak üstü imzalattırılır.

Onun için bu sözleşmeyi kefil de okuyamaz, kredi borçlusu da. Yani okuyucum kefil olduğunu bile bile bu yükün altına girmiştir. Peki asıl borçlu dururken niye kendisinin üzerine gidiliyor? Şunun için. Kendisi kefil ama kefaletin bir türü olan müteselsil kefil olduğu için. Müteselsil kefalette alacaklı ister asıl borçluya isterse kefile başvurabilir.

Kefilin elinde haciz koyulacak bir dairesi, bir arabası bir de maaşı varken niye borçlunun çoluk çocuğunun arabası peşinde koşsun. Zaten araçların kaydı çocukların üzerine ise ona da haciz tatbik edemez. Netice itibarıyla okuyucum bile bile riske girmiş.

Peki yapabileceği ne var? Birincisi emekli maaşına haciz tatbik edilmez. İkincisi, maaş hacizlerinde maaşın tümüne haciz koyulmaz, dörtte birine haciz koyulur, üçüncüsü haciz borca yeter miktarda tatbik edilir. Üç kuruş borç için kefilin hayatını yok edecek tüm malvarlığına haciz tatbik edilmez.

Haberin Devamı

Bütün bunlar ileri sürülerek hacizi tatbik eden icra dairesinin bağlı bulunduğu icra hukuk mahkemesine başvurularak hacizlerin kaldırılması talep edilebilir ama bunun için bir meslektaşımdan yardım alınmasını her zamanki gibi önermekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder