Tamer Heper Kira artışı yürürlüğe girdi mi?
HABERİ PAYLAŞ

Kira artışı yürürlüğe girdi mi?

Kira artışları konusunda alınan karar yürürlüğe girdi mi? Bu sistemin sadece meskenlerde uygulanacağı doğru mu? M.L.

***

Okuyucumun sorusu en güncel konu. Bu konu hakkında daha çoook yazacaklarımız olacak. Konu gündeme geldiğinde ‘1 Temmuz’dan itibaren düzenleme yapılacak’ gibi cümleler yayılmıştı. Herkes 1 Temmuz’u beklerken Haziran’ın 11’inde kiralarla ilgili kanun yayınlandı.

Kanun metni şöyle: Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Haberin Devamı

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.’’ Kanunun 5’inci maddesi de ‘‘Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer’’ şeklinde.

***

İşte metnin içinde okuyucumun sorusunun cevabı var. Yani yüzde 25’lik kira artış şartı meskenler için geçerli. İşyerleri için bu madde uygulanmayacak. Peki 1 Temmuz’a ne oldu? Yok, böyle bir şey yok, uygulama 11 Haziran’dan itibaren başladı bile.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder