Tamer Heper Kira aylık 2 bin lira
HABERİ PAYLAŞ

Kira aylık 2 bin lira

Ben ev sahibiyim, kiracımla kontratımız 1 Temmuz 2022 tarihinde bitiyor. Fakat biz yeni kontratı 15 Mayıs 2022 tarihinde imzaladık. Aynı temmuz ayından geçerli olacak şekilde kira zammı olarak güncel kira bedelimiz 1.000 lira iken 2 bin lira olmasını istediğimi belirttim. Bölge içerisinde en düşük kira bedelleri 2 bin 500 lira civarı. Bunu kabul ederek kontratı imzaladılar. Fakat bugün '1.700 lira yapabilir misiniz?' diye soruyorlar. İmzalanan kontratı değiştirme hakları var mıdır?

***

Bir kira sözleşmesinin yapım tarihi farklı, belirlenen başlangıç tarihi farklı olabilir. Okuyucum mayıs ayında kira sözleşmesi imzalamış ama başlangıç tarihi temmuz. Bu mümkündür. Dolayısıyla bir yıl için yapıldıysa yeni dönem başlangıcı yine temmuz ayıdır.

Haberin Devamı

Ancak okuyucumun anlattığından çıkan sonuç şöyle: Kira sözleşmesi geçen zamanlardan birinde yapılmış, başlangıç temmuz ayıymış. 2022 yılına gelindiğinde oturup yeni bir kira sözleşmesi yapmışlar ama bunu 2022 yılı Mayıs ayında yapmışlar. Olabilir.

Mayısta yapmış olmalarına karşın yine temmuz itibarıyla geçerli olacağı kabul edilmiş. Galiba doğrusu bu. Şimdi artık ellerinde yeni bir kira sözleşmesi var ve taraflarca imzalandığına göre geçerli. Sözleşme hükümleri geçerli olduğuna göre bu sözleşmede belirlenen kira bedeli de geçerli.

Yani kiracı Temmuz 2022 tarihinden itibaren aylık 2 bin lira kira ödeyecek. Kiracı '1.700 lira olmaz mı?' diye soruyormuş. Soruş şekli bir emrivaki havası vermiyor, nezaketen bir soru soruluyormuş gibi.

***

Okuyucumun yapacağı şey; 1.700 liraya razı değilse 'hayır olmaz' diyecek, o kadar. Bazı hallerde ev sahibi razı da olabilir. Niye olur? Şunun için: Kiracı kirasını aksatmadan her ayın başında ödüyordur, eve iyi bakıyordur.

Bir başka kiracı '2 bin lirayı eve girip aylarca kira ödemezse bir de evi harap ederse daha mı kârlı olur?' diye düşünüp buna razı olabilir. Dolayısıyla karar okuyucumun. 2 bin lirada ısrarcıysa kiracı bunu ödeyecek, ödemezse hukuki yollara başvurabilecek. Mesele bu kadar basit.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder