Tamer Heper Kira nereye ödenecek?
HABERİ PAYLAŞ

Kira nereye ödenecek?

Ben bir kiracıyım. Ev sahipleri kiracıyı çıkartıp evini daha pahalıya vermek için tahliye nedeni yaratıyorlar ya, bir kısmı da banka hesabını kapattı. Kira buraya yatırılamayınca ‘kiracı kira ödemedi’ diye tahliye davası açmayı tasarlıyor. Böyle bir durumda kiracı ne yapmalı?  S.D.

*****

Görüldüğü gibi kiracı-kiralayan ihtilafları çok yaygınlaştı. Yaygınlaşma nedeni malum; halen oturmakta olan kiracıdan yüksek kira alınamayacağı düşüncesi ile kiraya verenler kiracıyı çıkarıp yeni kiracıya yüksek bedelle kiralama yapmak peşinde. Evet bunlardan biri de kiracının ödemesini sıkıntıya sokmak ve çözüm üretemeyen kiracı için de ‘kirasını ödemedi’ iddiası ile tahliye prosedürünü çalıştırmak. Bu durumda kiracıların dikkatli olması gerekecek.

Haberin Devamı

Şöyle: Kiracının, kirasını süresi içinde gönderdiğinde banka hesabının kapatıldığını anladığında, hesabın kapatıldığı ve kiranın ulaşamadığını gösteren belge ile sulh hukuk mahkemesine başvurup tediye mahalli talebinde bulunması gerekecektir. Bu talep duruşmalı davalar gibi yıllarca süren bir dava değildir. Dosya üzerinden karar verilecek bir olaydır. Mahkeme eldeki belgelere bakar ve kiranın yatırılması için bir banka şubesini tediye mahalli olarak tayin eder. Kiracı da bu yere kirasını yatırmakla riski bertaraf eder. İşlem kolaydır, çabuk sonuç verir, bu nedenle de kiracı bu oyunu bozar. Bir de kiraya verenlere bir hususu hatırlatmayı yararlı görürüm. Çok yüksek kira bedelleri ile kiraya verilen gayrimenkullerde bir risk her zaman vardır. O da şudur; çok yüksek kira bedelini kiracı kısa bir süre önce ödememeye başlayabilir. Maddi sıkıntıya girmiştir ve tahsilat oldukça güçtür. Yüksek kira talep edenler bu hususu da göz ardı etmemeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder