Tamer Heper Kirada 1 Temmuz 2023 dahil, artış yüzde 25
HABERİ PAYLAŞ

Kirada 1 Temmuz 2023 dahil, artış yüzde 25

Son yazınızda kira artışı konusunu işlediniz. Ancak 10 yıldır oturan kiracımız var. 20 Temmuz 2022’de yeni döneme gireceğiz. Daire 2+1 ve 700 lira kira ödüyor. Bu kiracı için de yüzde 25 artış mı yapılacak şimdi? Bize yol gösterin lütfen. N.Ç.

***

Okuyucumun söz konusu ettiği yazımın içinde ‘bu konu hakkında daha çok yazacaklarımız olacak’ demiştim ve görüldüğü gibi daha ilk günden konu hakkında soru ve yanında eleştiriler gelmeye başladı. Okuyucumun sorusu için bugün farklı bir şey söyleme imkanım yok.

Haberin Devamı

Geçen çarşamba günkü yazımda yanlış anlaşılmalara yol açmamak için madde metnini aynen verdim.1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli bu maddeye göre mesken kiralarında artış, son ödenen kira bedelinin yüzde 25’i kadar yapılacak.

Kira tespiti için açılmış bir dava olsa bile mahkemenin yapacağı zam yüzde 25’in üzerinde olamayacak. Şayet kira artışlarına uygulanan endeks yüzde 25’in altında ise bu rakam, üzerinde ise sadece yüzde 25 zam uygulanacak. Hatta taraflar anlaşarak sözleşmelerinde bu oranın üzerinde bir kira artışını kabul etmiş olsalar bile bu madde geçersiz olacak ve buna dahi ancak yüzde 25 zam uygulanacak.

Olay bu kadar net. Dolayısıyla okuyucumun kiracısı için bile bu husus geçerli. Yani 20 Temmuz’da yapabileceği zam 175 lira. Böylece yeni kira bedeli 875 lira olacak. Şimdilik sorular bana ev sahiplerinden geliyor, şu ana kadar kiracılardan bir soru almadım. Dolayısıyla kiracıların düşüncelerini henüz tam olarak bilmiyorum. Bir de işyerleri kiracılarının ne düşündüğünü henüz bilmiyorum, çünkü bu uygulama onları kapsamıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder