Tamer Heper Kirayı ne kadar artırırım?
HABERİ PAYLAŞ

Kirayı ne kadar artırırım?

Evimi kiraya verirken sözleşmeye kira artış oranı olarak yüzde 10 yazmıştık. Ancak şimdi enflasyona tabii olarak artış oranı yüzde 30 civarında. Biz yüzde 10 zam yapsak ben mağdur olurum. Acaba yüzde 30 zam yapabilir miyim? T.P.

***

Okuyucumun kiraya verdiği tarihi bilmiyorum. Bunun için ihtimallere göre yanıt vereyim. Evinizi bir yıl önce kiraya verdiyseniz kira sözleşmesinin ilk uzama yılında kiraya sözleşmede gösterilen oranda zam yapılır.

Dolayısıyla bu durumda okuyucum yüzde 10 zamma razı olacak. Ancak bir yıldan daha uzun süre geçtiyse bu halde kira sözleşmesinde yazılı artış şartına bağlı kalmadan, enflasyon oranında zam talep edebilecek. Bu da kendisinin de söylediği gibi nisan ayı için yüzde 29.88 yani yaklaşık yüzde 30’du.

Haberin Devamı

***

Sözleşme beşinci yılını bitirmiş, altıncı yılına girmiş ise bu halde rayice uygun zam talep edebileceğinden muhite uygun bir zam talep edebilecek. Buna da hak ve nasafete uygun bir zam diyoruz.

Günümüzde yabancıların talebinin artması, enflasyon etkisi vs. nedenlerle kiralarda katlanılamaz biçimde artış olmakta, toplumun dengesi bozulmaktadır. Bu nedenle mahkemelerdeki dava sayısı tahmin edilemez biçimde artmış durumdadır. Dolayısıyla bu hususta bir önlem, makul bir düzenleme beklenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder