Tamer Heper Kişisel mallar
HABERİ PAYLAŞ

Kişisel mallar

Eşimle boşanma aşamasındayız. Benim kredi ile aldığım bir dairem var, eşimin de evlilik birliği içinde olduğu için bu daire nedeniyle elde edeceği yüklü bir para bulunuyor. İyi ama ben evlenmeden önce sahip olduğum evimi satıp, onun parasını kullanarak bu daireyi almıştım. Şimdi boşanma durumunda benim eve yaptığım bu katkı gözönüne alınır mı? l O.D.

***

Okuyucumun problemi edinilmiş mallara katılma rejimi (sistemi) ile ilgili. Bu sistem hukukumuza sonradan girmiş bir sistem ve karışık hesaplar içeriyor. Bu hesaplar da öyle kolay yapılacak hesaplar değil. Dolayısıyla vatandaşın aklı karışık. Edinilmiş mallara katılma sisteminde; sisteme dahil mallar olduğu gibi sisteme dahil olmayan mallar ve haklar da var.

Haberin Devamı

Mesela karı veya kocanın şahsi malları, miras veya evlilik tarihinden önce edinilmiş mallar bu sisteme dahil değil. Bunun gibi sisteme dahil olmayan malların satışı ile temin edilmiş parasal değerin kullanılması suretiyle elde edilen mallar da bu hesaba dahil edilmez.

***

Bu husus yasamızda ‘kişisel mallar yerine geçen değerler, kişisel mallardır’ şeklinde ifadesini bulmuştur. Okuyucumun sattığı ev de evlilikten önce alınmış bir mal olduğundan kişisel maldır. Şimdi aldığı evde de bu para kullanıldığı için, kullanılan miktar kadar para, kişisel mal kabul edilir ve hesaba katılmaz, yeter ki ispatlansın.

Bunu kısaca anlattıktan sonra, bu hesaplamaların mahkemelerde çok uzun zaman aldığını, ihtilafların yıllarca sürebildiğini de hatırlatma mecburiyetini hissetmiş bulunuyorum. Zira sistem karmaşık bir haldedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder