Tamer Heper Kişisel veri nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Kişisel veri nedir?

Yurtdışında ikamet eden bir vatandaşımın sorusu şu: “Yurtta (Türkiye’de) banka hesabım bulunmaktadır. Yurtdışından bir kurumun banka verilerimi talep hakkı var mı? Kişisel verilerin korunması kapsamına girer mi?

● E.O.

6698 sayılı KVKK Kanunu’nun okuyucumun sorusunu karşılayacak olan 6’ncı maddesini aşağıya alıyorum. Kişisel veriler şöyle tarif edilmiş:

MADDE 6-(1) Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veridir. (2) Özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bu verilerin ancak izinle aktarılabileceği aynı yasanın 8’inci maddesinde hüküm altına alınmış ve bunun devamında yani 9’uncu maddesinde ise yurtdışına aktarma meselesine şöyle açıklık getirilmiş:

MADDE 8-(1) Kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın aktarılamaz.

MADDE 9-(1) Kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurtdışına aktarılamaz.

Peki iyi ama acaba banka hesapları bu tarifin içine giriyor mu? Yukarıda 6’ncı maddeyi okuduğumuzda verilerin kişilikle ilgili olduğu görülüyor. Bu veriler kişiye sıkı bağlı kimlik bilgileridir. Bunların arasında banka hesabı görülmüyor. Nitekim birinin borcu için doğrudan bankalara yazı yazılarak, banka hesaplarının dökümü alınabiliyor. Bu husus da alacaklıların haklarının korunması için gerekli. Yurtdışından istendiği hallerde durum ne olur? Bu husus da talep eden kurum veya kişinin özelliğine bağlı olarak düşünülür. Yine bir alacaklının hakları söz konusuysa bilgi verileceği düşünülmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder