Tamer Heper Kısmi itiraz mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Kısmi itiraz mümkün

Haberin Devamı

Benim derdim kiracım. Kiracım çıktı, daha doğrusu mahkeme kararı ile ben çıkarttım. Ancak sonradan öğreniyorum ki yönetime birtakım borçları varmış. Bunlar yakıt, su vb. ortak giderler. Şimdi yönetim bunu benden istiyor. Ben de onlara “İyi ama bunları ben kullanmadım ki” diyorum, anlamıyorlar. Neticede beni icraya verdiler. Şimdi takibe itiraz etsem haklı çıkar mıyım? Borç katlanıp üç katına ulaşmış. Ne yapabilirim? ● E. D.

Bir binada bağımsız bölümün borçlarından kiracı ile malik birlikte sorumludur. Dolayısı ile kiracının kullandığı su (şayet müşterek ise) veya yakıt veya kapıcı ücreti bina ortak gideridir. Bunu kiracı kullanmıştır bu tamam ama yönetime karşı sorumluluk kiracı ile birlikte malike aittir. Dolayısı ile yönetim bir icra takibi yapacak ise her ikinize yapar, bu doğrudur. Buraya kadar bir yanlışlık yok.

Yanlışlık, borcun hesaplanmasında olabilir. Diyorsunuz ki borcun üç misli takip yapıldı. Bana öyle görünüyor ki bu hesapta biraz mübalağa var. Ödenmesi gereken ortak gider aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ile talep olunabilir. Bu da senede yüzde 60 eder. Ortak gider ödemesi bir yıl gecikse üzerine yüzde 60 fark biner. İki yıl bile gecikse olur yüzde 120 zam, yine de üç katını bulmaz. İşte icra takibinde bakılacak husus bu olabilir. Talep bir miktar abartılmış olabilir. Şayet gerçekten abartılmış ise buna itiraz mümkündür. Ancak gerçekleşen asıl borca itiraz etmenizi önermem, zira sonuçta haksız çıkarsanız yüzde 20 zamlı ödersiniz, yazık olur. Ama yukarıda anlattığım şekilde yapılacak hesapla fazla talep olduğu anlaşılırsa kısmi itiraz mümkündür.

Ödemek zorunda kaldığınız bir miktar olduğunda ise bu miktar kadar eski kiracınıza başvurma hakkınız da vardır. İşte kiralama yaparken bir miktar teminat almak bunun içindir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder