Tamer Heper Klima için onay gerekir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Klima için onay gerekir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak alanlarda yapılacak inşaat, onarım, değişik renkte badana boya için beşte dört oy gerekiyor. Bu beşte dört neye göre hesaplanacaktır? Ben daireme klima taktıracağım. Klimanın dış ünitesi için 23 bağımsız bölümlü binamızda, benim bir olan payım da hesaba katılacak mı? Bu hesaplama ve beşte dört oy noterde mi düzenlenecek yoksa düz beyaz kağıda yazılsa da olur mu? l M.T.

***

Okuyucuma anlattığı problem konusunda detay vermeden önce içini ferahlatayım. Yapacağı işin tereddüt ettiği oylama ile ilgisi yok. Şöyle: Bahsettiği ortak alanlarda değişiklik yapmak için tüm bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oyunun gerektiği işler gerçekten de inşaat, onarım gibi kalıcı ve ortak alanı etkileyici işlerdir.

Haberin Devamı

Ancak klima dış ünitesi kalıcı mahiyette bir inşaat veya onarım olarak kabul edilmemektedir. Bağımsız bölümlerin yaptığı ve kaldırılması gereken işlemler ise sabit tesis mahiyetindeki eklemelerdir. Buna en geniş örnek ise balkon kapatmalardır. Dikkat edilirse balkon kapatmalarda sabit tesisler inşa edilir ve balkonlar kapatılır. Bunun gibi bahçelere yapılan kapalı alanlar, çatı katlarının teraslara doğru genişletilmesi hep sabit tesis ile olur.

***

Ancak klima dış üniteleri dava konusu yapıldığında dış üniteler sabit tesis olarak kabul edilmemiştir. Bu nedenle beşte dört oy temini gerekmez, yeter ki tesis edildiği yerde bir başka bağımsız bölümün görüntüsünü etkileyip önünü kapatmasın. Yeter ki çıkardığı ses ile birilerini rahatsız etmesin ve yeter ki dış ünitenin damlattığı sular, birilerinin üzerine gelmesin. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde, klima dış ünitelerinin montajı için beşte dört oy temini gerekmeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder