Tamer Heper Komşuluk hukuku var
HABERİ PAYLAŞ

Komşuluk hukuku var

Yazlık komşumla bahçelerimiz bitişik. Benim ön bahçem onun arka bahçesi. Bu bahçeleri ayıran bir de ortak duvar var. Bu duvarın üzerinde de tel çit bulunuyor. Bu komşum tel çitin üzerini hasır çim örerek kapattı. Dolayısıyla benim de görüşüm kapandı. Kendisi bunu kasten yapıyor. Bunu nasıl önleyebilirim?  E.G.

*****

Böyle ihtilaflar neden ortaya çıkar çözmüş değilim. Yani komşunun önünü kapatmak sana ne sağlar? Bunun izahı olabilir mi?Ancak bu da tek örnek değildir. Komşusunun önünü kapatacak şekilde devasa ağaç diken mi istersin, önüne duvar örüp duvarı kale gibi metrelerce yükselten mi? Bir sözümüz vardı bir zamanlar ‘komşu komşunun külüne muhtaç’ diye.

Haberin Devamı

Şimdi yok oldu galiba. Neyse okuyucumun durumuna bakalım. Önce duvarın durumu; duvarlar herne kadar uzaktan bakıldığında müşterek gibi görünüyorsa da doğrusu, bunun hangi parselin içinde bulunduğunun tespitini yaptırmak. Bu, meseleyi biraz olsun aydınlatabilir. Mesela yapılacak tespitte duvarın okuyucumun parseli içinde kaldığı anlaşılırsa, müdahalenin önlenmesi daha basitleşir. Kendi duvarıdır, dilediği tadilatı yapar. Duvarın kime ait olduğunu bilmek uzaktan bakınca mümkün olmaz. Mesela oturulan siteyi müteahhit yapmıştır, muhtelif parseller de bir yazlıktır, duvarın hangi parsel içinde olduğunu kullananlar bilemez.

Bunun için bir kadastro memuru tarafından ölçüm yapılarak tespit ettirmekte yarar vardır. İkinci ihtimal komşunun parselinde kalıyor olması. Bu halde de komşuluk hukuku ilişkisi içinde komşular birbirine zarar verecek davranıştan kaçınmalıdır. Komşunun önünü, manzarasını herhangi bir şekilde kapatmak komşuluk ilişkisine aykırı ve dava yoluyla bu engelin kaldırılması talep olunur. Mahkemece yapılacak tespitte kaldırılmasına karar verilebilir ve icrai yolla bu engel kaldırılır. Bunlar mümkündür ama medenice geçinmek varken bunlara ne gerek var?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder