Tamer Heper Komşum affa uğradı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Komşum affa uğradı mı?

İkiz dublekslerden birinin sahibiyim. İkizimin maliki arka cephesini yaklaşık 40-45 metrekare büyüttü. Belediyeye şikayet ettim, “Af var, karışmayız” anlamında bir yanıt aldım. Buna karşı ne yapabilirim? ● M.N.

İmar affı çıktı akıllar karıştı. Olay önce ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ başlığı altında 7143 Sayılı Kanun’da ortaya çıktı.

Bu kanun, işlemleri ve hakları tam açıklayamıyordu. Derken 6 Haziran’da ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ başlığı ile bir tebliğ yayınlandı. Ancak bu da amacı tam olarak açıklamıyor.

Haberin Devamı

Tam açıklanan hususlar paraya değinen kısımlar. Affa başvuracak olanlar kaç para ödeyecek. Bunlar açık ama başvurular konusunda çok açıklık yok. Örneğin, ortak mallarda af için başvurulduğunda ortaklardan birinin başvurusu yeterli.

Peki kat mülkiyetine geçişte durum ne? Geçici 16’ncı maddenin 5’inci fıkrasına göre kat mülkiyetine geçiş istenilecek ise maliklerin tamamının muvaffakati aranır.

Şimdi soruyu ilgilendiren bir başka husustan söz edeyim. Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmaz üzerinde af kabul edilmez dolayısı ile yapı kayıt belgesi düzenlenmez.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun durumuna bakayım. Binası kat mülkiyetine tabi, ikiz villaları var. Kat mülkiyetine geçiş için tüm ortakların muvaffakati aranır. Peki zaten kat mülkiyeti kurulu ise kimin başvurusuna bakılacak? Bu birinci soru.

İkincisi; üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar affa tabi değil. Şimdi okuyucumun sorusundaki ikiz villa veya herhangi bir ana yapı içindeki bir bağımsız bölüm maliki, imar affına başvurduğunda bir başkasına ait gayrimenkul üzerinde af talep ediyor olmayacak mı?

★ ★ ★ ★ ★

Benim yorumum: Kat mülkiyeti özel bir mülkiyet türü olup, ana yapıyı ilgilendiren her konuda tüm maliklerin birlikte hareketi gerekmektedir. Siz bakmayın ortak kullanım alanlarının kat maliklerinin beşte dördünün rızası ile inşaat, onarım, tesis, değişik badana boya yaptırılabileceğine.

Bahsettiğim af hususu mülkiyet konusuna değinmekte olup tamamının birlikte hareketini gerektirir. Ayrıca özel mülkiyete konu taşınmaz üzerinde bulunanlar af kapsamı dışındadır ve okuyucumun bahsettiği bina özel mülk üzerine kurulmuştur. Bu mülk bağımsız bölümlerin tümünün malik olduğu bir arazidir.

Haberin Devamı

Bu nedenlerle kat mülkiyetine tabi binalarda af talebinin kabul edilmeyeceği görüşündeyim. Tabii ki mevzuat nasıl yerleşecek göreceğiz. Örneğin daha önce mahkemelerce verilmiş yıkım kararları ne olacak?

★ ★ ★ ★ ★

Yasada bu konudaki cümle şu: Yapı kayıt belgesi verilen yapılarla (imar affına başvurusu kabul edilenler) ilgili, bu kanun uyarınca alınmış yıkım kararı ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus “Bu kanun uyarınca” ibaresidir. Yani 3194 Sayılı Kanun uyarınca verilen yıkım kararları ki bunlar idari kararlar olup, adli kararları kapsamamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder