Tamer Heper Kooperatif ortağı değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif ortağı değilsiniz

Bir kooperatifin yapmış olduğu inşaattan kooperatife üye olmadan kat irtifak tapusu ile daire aldım. Ancak kooperatif benden aidat talep etti. Ben de kooperatif ortağı olmadığım için bunları ödemedim. Beni icraya verdiler itiraz ettim. Kooperatif dava açtı ve itirazın iptalini talep etti. Hakim dosyayı bilirkişiye verdi bilirkişi heyeti kooperatif ortağı olmadığım için borcum olamayacağına dair rapor verdi. İtiraz üzerine hakim bir başka bilirkişiye verdi ama bu bilirkişi benim borcumun bulunduğuna dair rapor verince hakim de aleyhime kararını verdi. Ayrıca kararını kesin olarak verdi. Şimdi, ilk raporu veren heyet akademisyen iken ikince raporu veren maliyeci . Bu durumda ben itiraz edemeyeceğim şekilde mağdur oldum. Bunun çözümü yok mu? Bu haksızlık nasıl giderilir? ● F. Ç.

Haberin Devamı

Okuyucumun sorunu basit bir mesele değil. Zira haksızlık olduğuna inanıldığı hallerde meblağın önemi yoktur. Bu işin mali konusu 5 kuruş da olsa 5 bin lira da olsa adaletsizlik insana ve hatta topluma olumsuz etki yapar. Bu nedenle mesele para miktarında değil verilen kararın doğru olup olmamasındadır.

Okuyucumun meselesi için şahsi görüşüm de şudur: Kooperatifin inşa ettiği bir binada ikamet başlamış ise artık kooperatif tasfiye olmalıdır. Kooperatif devam ediyor ise birinci yanlış buradadır. İkincisi kooperatif ancak ortaklarından aidat talep eder.

Oysa okuyucumun anlattığı durumda, kooperatif ortağının tapulu malını satın alan kimse otomatik olarak kooperatif ortağı olmaz.

Şöyle bir durum ortaya çıkmıştır. Daireyi satan kooperatif ortağı şayet kooperatif ortaklığından ayrıldığını kooperatife bildirmemişse onun ortaklığı ve sorumluluğu devam eder. Daireyi alan ise kooperatif ortağı olmaz. Nitekim birinci raporu verenler bu konuda vermiş, ikinci rapor aksine gelmiş. Bu durumda hakimin yapacağı şey hemen karar vermek değil, iki rapor arasındaki mübayenetin (çelişkinin ) giderilmesi için dosyayı üçüncü bilirkişiye vermektir. Ancak bunu yapmamış ve bana göre de yanlış karar vermiş. Okuyucumun haklı olarak sorusu şu; hakkımı nasıl arayacağım? Karar kesin olarak verildi. Evet kesin olarak verilen kararla istinafa gidilmez.

Haberin Devamı

Ancak yine de istinaf dilekçesi verilse mahkeme bunu kabul etmeyerek ret kararı verecek bu defa bu karar istinaf talebi ile ilgili yere gönderilebilir ama sonuç hakkında kesin bir şey söylenemez. Denemeye değer. zira bana göre de haksız bir karar. Düşünün ki kooperatif senelerce tasfiye olmadı, her yeni malik kooperatife ortak gibi aidat ödeyecek ise kooperatifin gelirine bir bakar mısınız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder